STIGLO NAM JE PROLEĆE! TAČNO U 22.58! A OVO JE SEZONSKA PROGNOZA: U aprilu mogući JAKI MRAZEVI, a u maju nas očekuju kiše!
Foto: Filip Plavčić

novo godišnje doba

STIGLO NAM JE PROLEĆE! TAČNO U 22.58! A OVO JE SEZONSKA PROGNOZA: U aprilu mogući JAKI MRAZEVI, a u maju nas očekuju kiše!

Društvo -

Za stanovnike na severnoj zemljinoj polulopti danas je počelo proleće tačno u 22.58. U isto vreme za stanovnike na južnoj zemljinoj polulopti počinje jesen.

Na dan početka proleća sunce je u Beogradu izašlo u 5.42 sata, a zalazi u 17.50, što znači da će obdanica trajati 12 sati i 8 minuta, a noć 11 sati i 52 minuta.

Na dan prolećne ravnodnevice, obdanica i noć nisu jednake dužine, jer zemljine atmosfere, koja prividno uzdiže sunce iznad horizonta.

U saopštenju se podseća da će se u noći između subote i nedelje, 30. i 31. marta, preći na letnje računanje vremena, kada kazaljke treba pomeriti jedan sat unapred.

Prognoza za proleće

MART 2019: Topliji i prosečno vlažan mart. Mala verovatnoća za pojavu umerenih ili jakih mrazeva u drugoj polovini marta.

foto: Nebojša Mandić

Srednja minimalna temperatura u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.0 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 14.7 stepeni. Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 40 mm.

APRIL 2019: Topliji i prosečno vlažan april. Mala verovatnoća za pojavu umerenih ili jakih mrazeva.

foto: Accuweather Printscreen

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 19 stepeni. Mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka.

MAJ 2019: Prosečno topao i prosečno vlažan maj. Majske kiše.

foto: Accuweather Printscreen

Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti malo iznad višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24.4.

Mesečna suma padavina tokom maja biće u granicama višegodišnjeg proseka.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja