MINISTAR MLADEN ŠARČEVIĆ ZA KURIR: Direktori prikrivaju nasilje da bi sačuvali fotelje!
Foto: Dragana Udovičić

BORBA

MINISTAR MLADEN ŠARČEVIĆ ZA KURIR: Direktori prikrivaju nasilje da bi sačuvali fotelje!

Društvo -

Zamislite da se ne boje nikoga, šta bismo imali? Ovako znaju da postoji neko ko to ne toleriše. To je borba! Ja se neću povući, izričit je prvi čovek srpske prosvete

Direktori osnovnih i srednjih škola često prikrivaju i najbrutalnije slučajeve vršnjačkog nasilja, a sve kako bi sačuvali svoju fotelju!

Deca im očigledno nisu bitna koliko i funkcija, pa na nasilje najčešće žmure ne bi li sakupljali bodove i poene. Svedoci smo mnogih primera i slučajeva vršnjačkog nasilja, gde često izostaje podrška žrtvama.

Poslednji slučajevi nasilja potresaju Bačku Palanku, roditelji kažu da je u školi rasulo i tvrde da direktorka OŠ "Desanka Maksimović" Miroslava Perak sve "gura pod tepih". Iz Saveta roditelja navode da deca nose noževe u školu, da se penju na krov, da se zakazuju tuče posle nastave, da je nedavno pao gol na dečaka, da je jedan đak vršnjakinju gurao pod kola... - Roditelje dece koja su žrtve nasilja direktorka savetuje da decu ispišu iz škole, eto kako ona rešava probleme. Imamo brdo prijava, reagovalo se samo na dve. Njoj uskoro ističe mandat i verovatno sve prikriva jer joj to ide u prilog, odnosno da bi ponovo bila izabrana za direktorku - kaže D. O. iz Saveta roditelja i dodaje da su o svemu obaveštena i školska uprava i pokrajinski sekretarijat, ali da je reakcija izostala.

foto: Shutterstock

S direktorkom Perak nismo se čuli. Pozvali smo broj škole, a kad smo se predstavili, rečeno nam je da će nas prebaciti na direktorkin lokal. Umesto toga, prekinuli su vezu. I više nam se niko nije javio.

foto: Profimedia

Da se ovo što nam sugerišu roditelji dešava u srpskim školama - da direktori prikrivaju nasilje ne bi li sakupili koji poen za školu, sačuvali fotelju, ali i iz straha, potvrdio je za Kurir i ministar prosvete Mladen Šarčević, koji reaguje na svaki vid nasilja i nema problem da direktore koji zataškavaju nasilje smeni. - Ima tu svega... Zamislite da se ne boje nikoga, šta bismo imali? Ovako znaju da postoji neko ko to ne toleriše. To je borba! Ja se neću povući, moj posao je da nateram i pokrajinski sekretarijat, direktore i ostale da rade svoj posao - poručio je Šarčević.

foto: Dragana Udovičić

Dodao je da će lično ispitati dešavanja u Bačkoj Palanci. - Tu mora da se umeša i pokrajinski sekretarijat i sektor za osnovno obrazovanje. Državna sekretarka koja je iz Vojvodine je čak zadužena za nasilje u celoj Srbiji, svi moraju da urade svoj posao. To što ja to već nisam čuo govori da se nisu baš udubili u slučaj, ali ja sigurno hoću. Ako je to sve tačno, ona neće biti direktor sigurno - oštar je prvi čovek srpske prosvete.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Dragana Udovičić, Shutterstock, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track