KO KOGA OVDE OCENJUJE? Đaci mogu da menjaju ocene!
Foto: Profimedia

Izmene Zakona o obrazovanju N: Ko koga ovde ocenjuje?

KO KOGA OVDE OCENJUJE? Đaci mogu da menjaju ocene!

Društvo -

Nezadovoljni učenici osnovnih i srednjih škola, ali i njihovi roditelji ubuduće će biti u prilici da ulažu prigovore na ocene, koji će direktori škola zatim moći da ponište, a zatim i da pošalju nastavnike na stručno usavršavanje!

- Ako proceni da je prigovor na ocenu osnovan i da ocena nije javno saopštena, obrazložena, odnosno da ocenjivanje nije u skladu sa propisima, direktor poništava ocenu, pojačava pedagoško-instruktivni rad nad nastavnikom u ustanovi i rešenjem obrazuje komisiju za proveru znanja učenika, pregled i ponovno ocenjivanje pismenog ili drugog rada. Nastavnik čija je ocena poništena upućuje se i na stručno usavršavanja u oblasti ocenjivanja i komunikacijskih veština - navodi se u Izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koje je Skupština Srbije usvojila sredinom februara.

Međutim, većina profesora smatra da je ovo degradiranje njihove profesije, ali i sistema obrazovanja i znanja dece uopšte. - I tokom godine, ali na polugodištu, svako može da uloži prigovor na ocenu, direktori onda sazivaju komisiju, a nastavnik se šalje na neki komunikacijski seminar, koji će sam i da plati! A ako to "ne pomogne", onda će se pozivati i prosvetni savetnik pri ministarstvu. Znate li koliko će neki roditelji to zloupotrebljavati? Pojedini već sada prave haos, bacaju sveske, viču, vređaju i jure nastavnike po školi ako im se ne dopadne neka ocena, očigledno treba samo da im predamo dnevnike pa da oni upišu šta žele - kaže za Kurir Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, i dodaje: - Ovo je sistemsko stvaranje idiota od nastavnika, od kojih mnogi imaju preko 20 godina karijere. Prosvetni radnici sve više gube autoritet u učionicama i saterani smo u ćošak.

Sličnog mišljenja je i profesorka književnosti i predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković: - Bavimo se pravilnicima, komisijama i primedbama na ocene, a ne time koliko je znanje naše dece i kakav je naš sistem obrazovanja. Ako nam je cilj ocena, a ne znanje - onda smo na pogrešnom putu. Niko vas sutra neće pitati da li ste imali trojku ili četvorku, već da li znate da spojite kablove ili pričate neki jezik... Za više od dve decenija rada u prosveti naučila sam da nastavnik i roditelj moraju da budu na istoj strani za dobrobit deteta, a ako se neko od njih suprotstavlja drugom, stvara se lažna slika - kaže Jankovićeva i dodaje da urušavati obrazovni kadar znači stvarati nesigurno društvo u državi.

Novi pravilnik o ocenjivanju Bez iznenadnih kontrolnih

Prema pravilniku o ocenjivanju, nastavnici su dužni da test ili kontrolni zadatak najave bar pet dana unapred. Pored toga, ako se i održi iznenadni petnaestominutni test, ocene ne smeju biti unete u dnevnik. Nastavnik je dužan da kontrolni test ponovi ukoliko ga polovina razreda uradi loše, a oni đaci koji su nezadovoljni dobijenom ocenom mogu da traže ponavljanje testa.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track