VRHOVNI KASACIONI SUD SPASAVA DUŽNIKE: Krediti u švajcarcima vraćaju se u evrima
Foto: Slađana Stojanović

Stav

VRHOVNI KASACIONI SUD SPASAVA DUŽNIKE: Krediti u švajcarcima vraćaju se u evrima

Društvo -

Mišljenje Valutna klauzula u švajcarskim francima je ništavna ako banka ne dokaže da se u toj valuti zadužila i ako klijentu nije napismeno ukazala na rizike, najnoviji je stav VKS

Valutna klauzula u švajcarskim francima je ništavna ako se banka nije zaduživala baš u toj valuti da bi plasirala kredit i ako pre zaključenja ugovora korisnika nije napismeno obavestila o svim rizicima zaduživanja u švajcarskoj valuti (CHF), konačan je stav koji je juče zauzeo Vrhovni kasacioni sud (VKS).

VKS kao privremenu meru predlaže zabranu aktiviranja hipoteke do okončanja spora dužnika i banke, a u slučaju da se u tom postupku dokaže ništavnost valutne klauzule u CHF, treba izvršiti konverziju takvog kredita u evre prema kursu na dan zaključenja ugovora.

Ovaj stav obavezujući je samo za sudije Vrhovnog kasacionog suda, a nižestepeni sudovi mogu da donose i suprotne odluke, ali će rizikovati da im te odluke u postupku revizije koja se vodi pred VKS budu ukinute.

22.000 ljudi zadužilo se u švajcarcima

Ukidanje valutne klauzule u švajcarcima i indeksiranje kredita u evrima nagovestio je uoči donošenja pravnog stava VKS njegov predsednik Dragomir Milojević.

- Nemamo dokaza, odnosno banka treba da pruži dokaze da se zadužila na međubankarskom tržištu baš u švajcarskim francima i da je tu valutu i plasirala građanima u vidu kredita. Takođe, obaveza banke je da pruži dokaze da je pisano obavestila građane o rizicima takvog poslovanja, odnosno zaključivanja takvih kredita - objasnio je Milojević.

On je naveo da je valutna klauzula kao takva pravno prihvatljiva, jer se ugovara kako bi se očuvala tržišna vrednost plasiranih sredstava, ali da se to odnosi na kredite u evrima, jer NBS čuva kurs te valute i u odnosu na nju projektuje godišnju inflaciju.

Dejan Gavrilović iz udruženja građana Efektiva ocenjuje da je ovakav stav VKS "konfuzan i iznuđen".

- Dužnici nemaju mnogo prostora za zadovoljstvo. VKS ih ovim upućuje na duge sudske procese s bankama, a tek ako banke ne dokažu da su se zaduživale u CHF, onda dužnik može da dobije konverziju u evro. Nije jasno zašto ne u dinare, ako je već valutna klauzula proglašena ništavnom, tako da ovo liči na iznuđeno rešenje - rekao je Gavrilović.

Jelena Pavlović iz udruženja građana CHF Srbija takođe je očekivala preporuku konverzije u dinare. Očekuje i da će banke od sada sporazum s dužnicima postizati dogovorom, a ne odlaskom na sud: - Na to treba da ih motiviše i sudska praksa iz regiona, poput jučerašnje odluke Vrhovnog suda Hrvatske da i oni koji su kredite u CHF već konvertovali u evre imaju pravo na povraćaj preplaćenih kamata.

PREDSEDNIK SRBIJE DRŽAVA ĆE POMOĆI I BANKAMA

foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zadovoljan je odlukom VKS, mada ona, kako podseća, nije obavezujuća, ali je dobra osnova za nastavak razgovora: - Odluka predviđa da se izvršenja obustavljaju za one koji su u postupku naplate, dok će za sve ostale da se vidi šta će biti dalje. Bilo bi normalno da se sada ujednači sudska praksa za sve ljude koji su uzimali kredite u švajcarskim francima. Odluka Kasacionog suda je dobra osnova za nastavak razgovora - istakao je Vučić i dodao da će država pokušati da pomogne finansijski i bankama, kako bi se rešilo pitanje zaduženih u francima.

TABELA - PRIMER KREDITA OD 50.000 EVRA Godina 2007. 2019. CHF 55 105 Rata u CHF 25.750 54.075 Evro 80 118 Rata u evrima 35.280 52.038 * Iznosi su u dinarima

ČINJENICE ODLUKE VKS 1. Valutna klauzula se može pravno valjano ugovoriti u cilju očuvanja jednakosti uzajamnih davanja - tržišne vrednosti dinarskog iznosa plasiranih i vraćenih kreditnih sredstava koja se utvrđuje indeksiranjem kursa evra. 2. Ništava je odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga primenom kursa CHF koja nije utemeljena u pouzdanom pisanom dokazu da je banka plasirana dinarska sredstva pribavila posredstvom sopstvenog zaduženja u toj valuti i da je pre zaključenja ugovora korisniku kredita dostavila potpunu pisanu informaciju o svim poslovnim rizicima i ekonomsko-finansijskim posledicama koje će nastati primenom takve klauzule. 3. Ugovor o kreditu proizvodi pravno dejstvo i nakon utvrđenja ništavosti klauzule o indeksaciji duga primenom kursa CHF. U tom slučaju, ugovor će se izvršiti konverzijom uz očuvanje jednakosti uzajamnih davanja - tržišne vrednosti datog kredita utvrđene na osnovu kursa evra na dan zaključenja ugovora i isplatu kamate u visini određenoj ugovorima o kreditu iste vrste i trajanja, zaključenim sa valutnom klauzulom u evrima između istog davaoca kredita i drugih korisnika kredita čije se dugovanje utvrđuje primenom kursa evra. 4. U parničnom postupku u kome se odlučuje o pravnoj valjanosti ugovora o kreditu, odnosno ugovorne klauzule o indeksaciji duga u CHF, sud će na predlog tužioca odrediti privremenu meru kojom se davaocu kredita zabranjuje realizacija sredstava obezbeđenja i izvršenje ugovorne obaveze korisnika kredita, ukoliko već nije pokrenuto izvršenje radi realizacije sredstava obezbeđenja. 5. U slučaju kada je postupak izvršenja radi realizacije sredstava obezbeđenja duga iz kredita već pokrenut, sud odnosno javni izvršitelj će na zahtev izvršnog dužnika odložiti izvršenje bez polaganja jemstva.

(Kurir/Sanja Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja