HAN: Sporazum između Beograda i Prištine imaće stotine strana
Foto: Beta Milan Obradović

kosovsko pitanje

HAN: Sporazum između Beograda i Prištine imaće stotine strana

Politika -

Komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han očekuje da dijalog Beograda i Prištine izađe iz ćorsokaka i rezultira sporazumom, koji će, kaže, biti definisan na stotinama strana. On je naglasio da se nada skorom nastavku dijaloga Beograda i Prištine. "Postoji zastoj u dijalogu Beograda i Prištine i ja se nadam da ćemo uskoro to moći da prevaziđemo. Rešenje za ovo pitanje i cilj pravnoobavezujućeg sporazuma je osnovni preduslov i za mnoge regionalne projekte koji zahtevaj razjašnje budućih odnosa", poručio je Han.

Sporazum između Makedonije i Grčke ima imeđu 35 i 40 strana, podseća Han i procenjuje: "Ne očekujem da će budući sporazum Beograda i Pritšine biti manji, verovatno će imati stotine strana. Šta god da bude rezultat on mora da bude održiv, da doprinese razvoju celog regiona i da ne utiče na treće strane , poručio je Han.

Johanes Han je tokom debate o Budućnosti EU politike proširenja u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta ponovio da EU neće u članstvo primati zemlje sa otvorenim bilateralnim problemima. Evropski komesar je naglasio da je i pored povremneih koraka unazad na Zapadnom Balkanu postoji opšti napredak u oblasti ekonimije, vladavine prava i pomirenja.

Sada kad dođe do porobelma prirodna reakcija je da oni koji su nadležni uzmu telefon, pozovu, razgovaraju i pokušaju da smire situaciju. Čak i to pre nekoliko godna je bilo nemoguće i došlo bi do nasilja. To je jasan napredak , ocenio je Han. Komesar Han je naglasio da je u osnovi i fokusu politike proširenje EU napredak u oblasti ekonomije i vladavine prava.

Odgovarajući na pitanje o odnosima Srbije kao zemlje kandidata za članstvo i Rusije Han je naveo da jedna od tačaka pristupnih pregovora govori o tome da svaki pratner na kraju pregovora mora da 100 procentno podržava spoljnu politiku EU. Ako to nije slučaj ne može da pristupi EU , odgovorio je Han. Johanes Han je takođe odbacio i navode o mogućem postojanju balkanskog proleća u regionu.

Ne bih koristio izraz 'balkansko proleće', jer demonstracije u Srbiji, Albaniji i Crnoj Gori imaju različite povode. Unutrašnje politika dosta utiče na nezadovoljstvo, ali razlozi protesta su različiti od jedne zemlje do druge , ocenio je Han. Najavio je i da će Evropska komisija krajem maja predstaviti godišnje izveštaje o napretku zemlja u procesu proširenja. Han je takođe najavio da će Komisija za Severnu Makedoniju i Albaniju predložiti ulazak u pripremnu fazu pristupnih pregovora i pozvao zemlje članice da bez straha podrže nastavak procesa proširenja koji je prema njegovim rečima zapravo zaokruživanje EU .

Ubeđen sam da procesi institucijalne reforme EU i proširenja EU mogu da se odvijaju paralelno jer će oba zahtevati godine da se realizuju. Gubljenje vremne ja ako bi se prvo čekalo na institucijonalnu reformu EU jer i onako se ne radi o proširenju već o zaokruživanju Unije , zaključio je Han. On je podsetio da su pregovori sa najmlađom članicom EU Hrvatskom trajali 8 godina i da se očekuje da će pregovori sa budućim zemljam članicama trajati duže.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Milan Obradović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja