ZAKON O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI: Bez trajnog oduzimanja licenci lekarima
Foto: Shutterstock

Novine

ZAKON O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI: Bez trajnog oduzimanja licenci lekarima

Društvo -

Lekarima više neće moći trajno da bude oduzeta licenca za rad - dozvolu za rad mogu da izgube samo privremeno, do brisanja iz kaznene evidencije.

Ovo je predviđeno novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, koji je nedavno stupio na snagu. Primera radi, ukoliko je lekar za neko krivično delo osuđen na kaznu do godinu dana zatvora, po sili zakona iz kaznene evidencije briše se nakon pet godina od izvršenja kazne i tada mu se vraća dozvola za rad i može da počne nesmetano da radi.

- Više ne postoji mogućnost da lekar trajno izgubi dozvolu za rad, već privremeno po odluci suda i dok ne bude izbrisan iz kaznene evidencije - objašnjava direktor Lekarske komore Srbije dr Milan Dinić.

Do sada je postojao član zakona koji kaže da lekar koji je osuđen za teško delo protiv zdravlja ljudi trajno gubi pravo na obavljanje lekarskog poziva. Dinić podseća da je Etički odbor Lekarske komore Srbije, na osnovu presuda civilnih sudova, donosio odluku o dostojnosti lekara za bavljenje lekarskom profesijom, te da su uglavnom potvrđivane odluke suda.

Kurir.rs/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track