Danas parastos žrtvama otmica albanskih terorista

Danas parastos žrtvama otmica albanskih terorista

Društvo -
Članovi porodica će posle opela položiti vence na parceli 1 i pokloniti se senima žrtava

BEOGRAD - U Crkvi Sv. Prokopija na groblju Orlovača danas će biti služeno opelo Srbima i Romima otetim i ubijenim u terorističkim akcijama pripadnika takozavne "Oslobodilačke vojske Kosova" 1998/99. godine.

Članovi porodica će posle opela položiti vence na parceli 1 i pokloniti se senima žrtava, saopšteno je iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji. Time će biti obeležena 14. godišnjica ovog zločina u kome su albanski teroristi i separatisti, pripadnici paravojne formacije OVK s područja Orahovca i okolnih sela - Retimlje, Opteruša i Velika Hoča u logore odveli više od 100 Srba i Roma, dok je 47 na mestu ubijeno ili naknadno likvidirano.Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su u masovnim grobnicama Volujak i Mališevo 2005. godine.

Porodice nestalih: Zločince privesti pravdi

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih osoba na prostoru bivše Jugoslavije ponovo je danas uputila zahtev Euleksu, Kforu i vlastima u Prištini da "ubrzaju istragu o zločinima koji su počinjeni nad srpskim i romskim civilima na području opštine Orahovac 1998. godine".Za ovaj zločin, koji su počinili pripadnici albanske paravojne formacije "Oslobodilačka vojska Kosova", niko još nije odgovarao, podsećaju porodice nestalih povodom 14. godišnjice otmice i likvidacije 47 Srba i Roma na području opstine Orahovac."I dokaza i svedoka ima dovoljno da zločince stigne pravedna kazna, samo treba imati volje i makar malo odgovornosti kako bi istina i pravda i za srpske žrtve, konačno bile dostižne", navedeno je u saopštenju.

Orahovac, najstravičniji zločin nad Srbima i Romima

Porodice nestalih podsećaju domaću i međunarodnu javnost da je, u nizu stravičnih zločina albanskih terorista na KiM, jedan od najstravičnijih počinjen u periodu od 11. do 28. jula 1998. nad nedužnim civilima - Srbima i Romima na području opštine Orahovac. " Starci, starice, žene, deca i mladići koji nisu bili u uniformama, silom su odvođeni iz njihovih kuća, sa radnih mesta, sa ulica...Nakon što su mučeni i zlostavljani, više od 100 su albanski zločinci, njihove dojučerašnje komšije, zatvorili u logore već pripremljene za kosmetske Srbe", istaknuto je u saopštenju i dodato da je tada na pragovima svojih kuća ubijeno sedam civila. "Pod pretnjom smrću, razularene terorističke bande su proterale celokupno stanovništvo iz orahovačkih sela Retimlje, Opteruša i Zočište. Sve njihove kuće, groblja i svetinje su odmah zapaljene i uništene, kako Srbi koji su tu vekovima živeli, ne bi imali gde da se vrate. A valjalo je, zarad stvaranja etnički čistog Kosova, uništiti i sve tragove života i postojanja Srba na ovim prostorima od davnina", istaknuto je u saopštenju. Posmrtni ostaci 36 žrtava pronađeni su 2005. godine u masovnim grobnicama Volujak i Mališevo i identifikovani metodom DNK analize, dok je sudbina ostalih i posle 14 godina nepoznata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja