SRBIJO, SREĆAN TI DAN POBEDE: Danas slavimo trijumf nad fašizmom, Beogradom šeta Besmrtni puk
Foto: Beta/Milan Obradović

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici organizuje svečani prijem povodom Dana Evrope

SRBIJO, SREĆAN TI DAN POBEDE: Danas slavimo trijumf nad fašizmom, Beogradom šeta Besmrtni puk

Društvo -

BEOGRAD - Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije pet godina kasnije, biće obeleženi nizom manifestacija i u Srbiji.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici organizuje svečani prijem povodom Dana Evrope u beogradskoj Kombank dvorani, dok je Evropski pokret u Srbiji (EPuS) najavio više manifestacija.

EPuS će se ove godine pridružiti manifestaciji "Grad Evrope", u organizaciji Delegacije EU u Srbiji i EU info centra, u subotu, 11. maja, na beogradskom Trgu Nikole Pašića. Predvidjeno je mnoštvo atraktivnih sadržaja, a na štandu EPuS-a gradjani će moći da se upoznaju sa zanimljivostima vezanim za evropsku kulturu, kuhinju i istoriju.

Filmsko veče na otvorenom biće održano takodje u subotu na beogradskom Cvetnom trgu, kada će biti prikazan film "Čarobne noći" (Notti magiche) italijanskog režisera Paola Vercija.

U nedelju, 19. maja, Forum za kulturu EPuS-a organizuje muzičko-poetsko veče "Korak napred", u prostoru Kulturne i umetničke zajednice LOLA u Resavskoj, gde će nastupiti poznata srpska kompozitorka Aleksandra Simić sa ansamblom Serafimi, a domaćica večeri biće glumica i predsednica Foruma Amra Latifić.

Dan Evrope će biti obeležen i u Subotici, Lazarevcu i Leskovcu, gde će lokalna veća EPuS-a organizovati ulične akcije, radionice i tribine za sugradjane.

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu predstavnici Ambasade Rusije položiće danas vence na Spomenik oslobodiocima Beograda i Spomenik Crvenoarmejcu na Groblju oslobodilaca Beograda, a najavljen je i četvrti marš "Besmrtnog puka".

Učesnici marša "Besmrtni puk" položiće vence i cveće na Groblju oslobodilaca Beograda, odakle će krenuti u šetnju do Skupštine Beograda, gde će biti održan koncert umetnika iz Srbije i Rusije i projekcija filma "Balkanska medja".

Svečana akademija povodom Dana pobede nad fašizmom biće održana u četvrtak uveče u Kolarčevoj zadužbini.

Dan pobede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sećanja na dan kada je 1945. nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track