TOTALNI ZAOKRET U VATIKANU, HRVATSKA U ŠOKU: Papa rekao STOP za oreol Stepincu, a onda je kontroverzna Ruža Tomašić otkrila šta ona misli o svemu
Foto: Profimedia/AP

sporne tačke iz prošlosti preko kojih ne želi da pređe

TOTALNI ZAOKRET U VATIKANU, HRVATSKA U ŠOKU: Papa rekao STOP za oreol Stepincu, a onda je kontroverzna Ruža Tomašić otkrila šta ona misli o svemu

Društvo -

BEOGRAD - Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja ne namerava da kontroverznog hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca proglasi za svetitelja.

- Papa Franja želi svetitelje sjedinjenja, nikako podela. To se uklapa u njegovu širu politiku dijaloga sa konfesijama, crkvama i narodima sa kojima ga kroz istoriju nije bilo dovoljno. U ovom krugu je veliki korpus pravoslavnih naroda, srpski i ruski pre ostalih, koje bi Stepinčeva kanonizacija dodatno udaljila od katolika - navodi, za Novosti, sagovornik iz SPC, upućen u prilike u Vatikanu.

foto: Profimedia

Razlog tihog obustavljanja njegove kanonizacije jesu sporne tačke iz prošlosti preko kojih vrh Vatikana ne želi da pređe.

Da je oreol još predaleko od Stepinca potvrdio je lično poglavar Rimokatoličke crkve. Na povratku iz trodnevne posete Bugarskoj i Severnoj Makedoniji papa je u avionu razgovarao sa novinarima iz Hrvatske i gotovo direktno rekao da kontroverzni kardinal zasad neće biti kanonizovan.

- U procesu kanonizacije postoje nejasne istorijske tačke. Molio sam se, promišljao sam, tražio savete i uvideo da bi trebalo da zatražim pomoć patrijarha Irineja. On je veliki patrijarh. Irinej je pomogao, napravili smo zajedničku komisiju i sarađivali smo. I Irineju i meni jedini je interes istina. I da ne pogrešimo. Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikome to ne bi služilo - rekao je papa vatikanskom novinaru Silviju Tomaševiću.

Ovakvi stavovi poglavara Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj shvaćeni su kao konačna potvrda da kontroverzni kardinal iz vremena NDH neće biti proglašen za svetitelja. Time su potvrđena višegodišnja tumačenja poznavalaca prilika u Vatikanu, koji tvrde da je vrh Svete stolice od izbora pape Bergolja napravio drastičan zaokret prema ovom pitanju.

Stav pape Franje o kanonizaciji Alojzija Stepinca naišao je na niz oštrih osuda u krugovima hrvatske desnice. Njemu je posebno zamereno pozivanje na srpskog patrijarha Irineja, koji je u očima hrvatskih ekstremista, kao i SPC u celini, među odgovornim za "velikosrpsku agresiju" 1991. godine.

- Papa na ovaj način još jednom sudi Stepincu. Zašto bih ja mislila ono što on misli - pita se Ruža Tomašić, nekadašnja "pravašica", poznata po ekstremnom nacionalizmu.

Deo hrvatske javnosti ne krije negativan stav prema papi Franji. Tamošnjim desničarima ozbiljno se zamerio i uklanjanjem proustaških biskupa i odbijanjem čuda Gospe iz Međugorja.

(Kurir.rs/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track