NOVI DOM ZA 20 PORODICA U NEGOTINU: Dačić uručio ključeve stanova izbegličkim porodicama
Foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova Srbije

treba slaviti ovako radosne dane

NOVI DOM ZA 20 PORODICA U NEGOTINU: Dačić uručio ključeve stanova izbegličkim porodicama

Društvo -

U Negotinu su danas svečano uručeni ključevi 20 stanova za izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske, u okviru Regionalnog stambenog programa u Srbiji.

Ključeve novih stanova, porodicama su uručili ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komesar za izbeglice Vladimir Cucić, Džon Jang iz Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković i direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Dragan Katuca.

Dačić je rekao da su porodice kojima su danas uručeni ključevi novih stanova zbog ratnih dejstava devedesetih godina prošlog veka izbegle sa prostora BiH i Hrvatske, na čije užase i stradanja ne možemo da budemo ravnodušni.

"Svi mi, koji smo gledali preko Drine na vaše patnje, a potom i slušali vaše ispovesti, ne možemo da budemo ravnodušni na užase i lična stradanja kroz koja ste prošli. Mnogima odavde su koreni sa tih prostora kao i puno rođaka. To je sve naša zajednička, srpska muka. I zato zaista treba slaviti ovako radosne dane", rekao je Dačić.

On je naveo da je četvrtri potprojekat Regionalnog stambenog programa, u okviru kojeg su dodeljeni stanovi u Negotinu, vredan 18,7 miliona evra, od čega je 16,6 miliona donatorskih sredstava, dok je 2,1 milion obezbeđen iz okvira nacionalnih kontribucija.

U okviru tog potprojekta već su podeljeni ključeve našim sugrađanima u Arilju, Zrenjaninu i Loznici, a danas će, osim u Negotinu, biti dodeljeni i porodicama u Kladovu, rekao je Dačić, koji je i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica.

Dačić je naveo da učešće Srbije u Regionalnom stambenom programu ukupno iznosi 25,3 miliona evra i prvenstveno se odnosi na zemljšte i pratefću infrastrukturu u jedinicama lokalne samouprave gde se grade stanovi za izbeglice.

U okviru Programa u Srbiji obezbeđena su sredstva za rešavanje stambenih potreba za više od 7.000 izbegličkih porodica.

Ukupna odobrena bespovratna sredstva iznose 127 miliona evra, dodao je Dačić.

Dačić je izrazio zahvalnost Evropskoj uniji koja je najveći donator Regionalnog stambenog programa, Banci za Razvoj Saveta Evrope, koja upravlja Fondom, kao i OEBS-u i UNHCR-u.

"Drago mi je što smo danas u dva grada, u Kladovu, kao i kod vas u Negotinu svima vama vratili osmeh na lice. Želim vam od srca da što lepše i bezbrižnije živite u svojim novim domovima. Da vam deca u njima bezbrižno odrastaju, da vas unuci posećuju i da u njima slavite porodične praznike i gledate smelo i spokojno u budućnost", poručio im je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track