OTVARANJE NOVOG SRPSKOG CRKVENOG MUZEJA: Patrijarh Irinej u višednevnoj poseti Budimskoj eparhiji (FOTO)
Foto: rtv.rs

Poglavar SPC u Mađarskoj

OTVARANJE NOVOG SRPSKOG CRKVENOG MUZEJA: Patrijarh Irinej u višednevnoj poseti Budimskoj eparhiji (FOTO)

Društvo -

Patrijarh je istakao da je njegova obaveza da bude i sa vernicima u dijaspori, s tim da Mađarska i nije tako daleko od matične države

BUDIMPEŠTA - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej doputovao je večeras u višednevnu posetu Budimskoj eparhiji, a ispred crkve Svetog Georgija u Budimpešti dočekali su ga vladika Lukijan (Pantelić), zatim kao domaćin protojerej stavrofor Zoran (Ostojić) i drugi zvaničnici eparhije, a prisutan je bio i naš ambasador u Mađarskoj Ivan Todorov.

Barokno versko zdanje, sazidano još krajem 18. veka, bilo je malo da primi sve pravoslavne vernike, a u čast uvaženog gosta održana je doksologija, sažeti oblik liturgije kojom se veliča Bog, odnosno iznose reči hvalospeva Svetom trojstvu.

foto: RTV.rs

Dobrodošlicu patrijarhu Irineju uputio je vladika Lukijan, ističući da je za srpske pravoslavne vernike u Mađarskoj velika čast da lično vide poglavara njihove crkve.

U odgovoru patrijarh je istakao da je njegova obaveza da bude i sa vernicima u dijaspori, s tim da Mađarska i nije tako daleko od matične države.

On je ukazao na veoma dobre odnose dve zemlje i dva hrišćanska naroda, podsećajući na staru izreku da je dobar sused često važniji od dalekog rođaka.

Patrijarh Irinej će sutra posetiti našu ambasadu, a potom u Sentandreji, u nekadašnjoj preparandiji, prvoj srpskoj učiteljskoj školi, otvoriti novi Srpski crkveni muzej.

foto: RTV.rs

Svečanosti će prisustvovati i više ministara Vlade Republike Srbije, predstavnici mađarske vlade i drugi istaknuti gosti.

Prema programu poglavar Srpske pravoslavne crkve će u nedelju služiti svetu liturgiju u Sabornom hramu u Sentandreji, a u pratnji potpredsednika mađarske vlade Žolta Šemjena poseti mađarski parlament. Za ponedeljak je ostavljen susret patrijarha sa učenicima Srpske osnovne škole i gimnazije u Budimpešti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track