NOVI SIMBOL PRESTONICE DO SRETENJA 2020: Ovako će izgledati Savski trg
Foto: Privatna arhiva

OTKRIVAMO

NOVI SIMBOL PRESTONICE DO SRETENJA 2020: Ovako će izgledati Savski trg

Društvo -

Transformacija Pripremni radovi počinju za mesec dana, a građevinski za tri meseca. Spomenik Stefanu Nemanji biće ispred stare železničke stanice, koja postaje muzej

Rekonstrukcija Savskog trga počinje za mesec dana, a do Sretenja 2020. godine Beograd će dobiti još jednu uređenu pešačku zonu s kulturnim sadržajem i monumentalnim spomenikom Stefanu Nemanji, osnivaču srpske države, najavio je za Kurir gradski urbanista Marko Stojčić.

Pripremni radovi počinju za mesec dana, građevinski za tri meseca, ali, kako ističe, to neće stopirati saobraćaj u toj zoni, već će se on obavljati po izmenjenim trasama. Po završetku rekonstrukcije, kompletan saobraćaj sa svim postojećim linijama tramvaja i autobusa gradskog prevoza biće izmešten na obod novog Savskog trga, koji postaje pešačka zona sa stanicom budućeg metroa i podzemnom garažom. - Uređenje Savskog trga simbolizuje silazak Beograda na priobalje i povezuje postojeće gradsko tkivo s novim urbanim tkivom u Savskom amfiteatru - istakao je Stojčić.

foto: Privatna Arhiva

Inače, pobedničko rešenje na nedavno održanom arhitektonsko-urbanističkom konkursu za Savski trg dobilo je razradu u urbanističkom projektu, kako bi se prilagodilo realnoj situaciji. Glavne promene odnose se na saobraćajno rešenje, ali je redefinisana i pozicija spomenika Stefanu Nemanji. - Sa urbanističkim projektom definisan je pejzažni dizajn i uređenje prostora, ali i pozicija buduće podzemne garaže, novi tokovi površinskog saobraćaja itd. Najveća promena napravljena je izmeštanjem svih vidova saobraćaja s trga, čime je jasno zaokružena pešačka celina. U odnosu na pobedničko rešenje koje je zadržalo šinski koridor na trenutnoj poziciji, urbanistički projekat ga pravilno izmešta u sredinu obodne saobraćajnice. Na taj način povećana je bezbednost pešaka, ali je i stvorena velika funkcionalna površina, koji sada može da bude prostor za okupljanje i organizaciju događaja - objasnio je Stojčić.

foto: Privatna Arhiva

On je istakao da je prenamena i rekonstrukcija istorijskog zdanja nekadašnje železničke stanice jedan od najvažnijih preduslova za novi koncept Savskog trga.

Inače, pobedničko rešenje izradio je španski studio Fenwick Iribarren Architects, dok je urbanistički projekat razvijen u beogradskoj firmi CeSTRA.

Stiže u delovima

Spomenik se diže na leto

Spomenik Stefanu Nemanji, čiji je autor ruski vajar, narednih nedelja stiže u Srbiju u delovima, a njegovo postavljanje na trgu počeće na leto. Prema pobedničkom rešenju, trebalo je da se nalazi u centru trga, ali je urbanističkim projektom izmešten uz desno krilo stare železničke stanice, da ne bi vizuelno zaklanjao glavni ulaz ovog zdanja.

Pešačka zona

Trešnje i fontana bez bazena

Koncentrični raspored zelenila bila je glavna odlika pobedničkog rešenja i ono je u celosti zadržano sa utvrđenim zasadom. U prvom redu uz buduću obodnu saobraćajnicu planirana je sadnja visokog rastinja, kombinacijom jasenova, breza i stabala trešnje. Od nižeg rastinja predlažu se irisi, santoline, dren, smilje i drugo aromatično žbunje. Projekat predviđa i velike travnate površine, a planirana je i fontana ispred zgrade nekadašnje stanice, koja je u prikazima s vodoskocima na pločniku bez bazena.

Brojke

220 mesta imaće garaža na Savskom trgu 2 podzemne etaže imaće garaža

Kurir.rs/Sanja Đorđević

Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track