DRŽAVA PRIPREMA ZAKON O STEČAJU GRAĐANA: Lični bankrot spas od izvršitelja
Foto: Thinkstock

OTKRIVAMO

DRŽAVA PRIPREMA ZAKON O STEČAJU GRAĐANA: Lični bankrot spas od izvršitelja

Društvo -

Rešenje Suština individualnog stečaja dužnika je da se uradi reprogram duga, a ne njegovo brisanje, kao i da se izbegne prinudna plenidba lične imovine, kažu stručnjaci

Građani Srbije uskoro će dobiti šansu da kad zapadnu u dužničku krizu, proglase lični bankrot i na taj način izbegnu izvršitelje i sačuvaju krov nad glavom.

Država, naime, priprema zakonsku regulativu za uvođenje stečaja (bankrota) fizičkih lica, kao deo strategije za rešavanje problematičnih kredita, nezvanično je potvrđeno našem listu u Vladi Srbije, ali precizniji rokovi i rešenja još nisu poznati.

Da će institut ličnog bankrota biti omogućen i građanima Srbije, uverena je prof dr. Ana Opačić sa Fakulteta za poslovne studije i pravo, jedan od retkih stručnjaka u našoj zemlji za ovu problematiku.

ČINJENICE KAKO IZGLEDA LIČNI BANKROT - Dužnik ne može da plaća dugove i traži proglašenje ličnog bankrota - Sud utvrđuje da li je dužnik podoban za lični bankrot - Sud popisuje imovinu i prihode, utvrđuje plan otplate dugova, mere za realizaciju tog plana i određuje stečajnog upravnika - Stečajni upravnik, poverenik, upravlja celokupnom imovinom dužnika - Dužnik na raspolaganju ima minimalne prihode, za egzistencijalne potrebe, ostalo ide na otplatu dugova - Nakon uspešno realizovanog plana otplate, svi preostali neizmireni dugovi se brišu

- Taj institut je potreban našem sistemu i u skladu je s evropskim standardima, jer predstavlja način da se građani spasu od finansijske agonije ako dođu u dužničku krizu ne svojom krivicom - ističe Opačićeva.

Ona precizira da zakon o stečaju nad imovinom fizičkog lica na prvom mestu treba da precizira ko može biti podoban da taj institut koristi.

- Pravni standard je da je to pošten, a nesrećan dužnik. Dakle, osoba koja nije svojom krivicom došla u situaciju da više ne može da vraća svoje dugove, a to mogu biti situacije kada vam, recimo, izgori stan pod hipotekom, a niste osigurani, kad vam štetu nanese neka elementarna nepogoda, kada ostanete bez posla ili u slučaju švajcaraca kada imate izuzetan valutni rizik - objašnjava naša sagovornica.

Ona dodaje da dužnik sam pokreće postupak individualnog stečaja, a sud procenjuje da li je on uopšte podoban da uđe u taj postupak. Zatim, sud uradi kompletan popis imovine i prihoda, utvrđuje plan otplate, mere za realizaciju tog plana i određuje stečajnog upravnika, poverenika, koji upravlja celokupnom imovinom dužnika.

STATISTIKA 4,48 odsto kredita odobrenih stanovništvu je problematično 5 godina je optimalni rok trajanja ličnog bankrota

- Suština individualnog stečaja nije u tome da neko oprosti nekome što se zadužio, već da se uradi reprogram duga. Evropska praksa pokazala je da je tri do pet godina najbolji period otplate. Za to vreme dobijate ličnog stečajnog upravnika, poverenika, koji upravlja vašom celokupnom imovinom, čak i nasledstvom koje u međuvremenu dobijete. Poverenik raspolaže vašim prihodima, a dužnik je dužan da čini napor da se zaposli ako je bez posla - navodi naša sagovornica.

foto: Shutterstock

Ona upozorava da je reč o izuzetno teškom periodu za dužnike, jer tokom trajanja reprograma za sebe imaju minimum prihoda, samo za egzistencijalne potrebe.

- Osnovni motiv za ulazak u ovu proceduru i uredno servisiranje dugova u periodu otplate prema sudski utvrđenom planu jeste izvesnost otpisa preostalih neizmirenih dugova, te kraj finansijske agonije - zaključila je Opačićeva i napomenula da bi lični bankrot posebno bio koristan za preduzetnike, koji sada nemaju mogućnost stečaja ili reprograma dugova, već se direktno suočavaju sa blokadom računa i likvidacijom.

NBS OPREZNO SA LIČNIM STEČAJEM Iz Narodne banke Srbije podsećaju da je programom za rešavanje problematičnih kredita za period 2018-2020. predviđeno da radna grupa razmotri pitanja u vezi sa uvođenjem pravnog okvira stečaja preduzetnika, kao prvog koraka ka eventualnom uvođenju stečaja (bankrota) fizičkih lica u budućnosti. - NBS podržava oprezan pristup sagledavanju opcije uvođenja ličnog stečaja (bankrotstva) u domaći pravni okvir - objavljeno je na sajtu centralne banke uz napomenu da će NBS učešćem svojih predstavnika u radu međuinstitucionalne radne grupe za izradu strategije za rešavanje problematičnih kredita nastaviti da podržava sprovođenje programa Vlade.

(Kurir/Sanja Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track