DOBRE VESTI: Nova nada za obolele od karcinoma jajnika i dojke!
Foto: Shutterstock

Na recept će se dobijati neki od najsavremenijih lekova

DOBRE VESTI: Nova nada za obolele od karcinoma jajnika i dojke!

Društvo -

Obolelima od karcinoma jajnika, dojke, ali i dijabetesa i mnogih drugih bolesti u Srbiji stigli su najsavremeniji lekovi, i to o trošku države!

Naime, na novu listu lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) stavljen je 31 lek, a među njima su i tri inovativna medikamenta za lečenje karcinoma jajnika, dojke i makularnog edema kod obolelih od dijabetesa.

Profesor onkologije Vladimir Kovčin kaže za Kurir da je siguran da će ovi lekovi unaprediti lečenje onkoloških pacijenata u Srbiji.

- Dešava se da u našoj zemlji zbog nedostatka finansija pojedini inovativni lekovi sa zakašnjenjem od nekad i po nekoliko godina dolaze na pozitivnu listu. Ovo je odlična vest, siguran sam da svi lekari pozdravljaju dolazak ovih lekova kod nas, koji će nam pomoći da onkološke bolesnike lečimo prema svetskim standardima. Lekarima su ovi lekovi već poznati sa svetskih kongresa i oni su zaista jako dobri i napredni i sigurno će unaprediti lečenje - rekao je dr Kovčin.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da je najviše ponosna na to što se na pozitivnoj listi našao upravo inovativni lek za karcinom jajnika jer je reč o jednom od najsmrtonosnijih tumora u ginekologiji, koji pogađa žene svih doba. - Inovativna terapija biće uvedena za lečenje obolelih od tumora koji se javlja kod žena sa specifičnom mutacijom gena, tj. žena koje se rađaju sa genetskom predispozicijom za razvoj tog tumora. Ova grupa pacijenata dosad nije imala nijedan savremen lek za lečenje. Novina je i lek za lečenje dijabetičnog makularnog edema, kao i lek za lečenje hormonski zavisnog metastatskog karcinoma dojke, što predstavlja jedan od najvažnijih lekova za lečenje ovog oboljenja i standardna je terapija u svim vodičima za lečenje - rekla je direktorka Škodrić.

Lekovi na novoj listi, koji predstavljaju dodatnu terapijsku opciju, omogućiće osiguranicima pravo na nove medikamente za lečenje infektivnih i oftalmoloških oboljenja, kao i proširenu primenu za lek za lečenje hematoloških oboljenja, čime će se omogućiti primena tog leka i u lečenju folikularnog limfoma. Takođe, za lek "brentuksimab" na listi lekova proširena je indikacija za Hočkinov limfom, tj. omogućena je primena i kod pacijenata sa anaplastičnim limfomom. Za lečenje cistične fibroze za inhalacione lekove "tobramicin" i "kolistin" proširena je indikacija na listi lekova.

Manje novca za participaciju

Na listi ima novih lekova koji dosad nisu išli na teret zdravstvenog fonda, ali i paralele s farmaceutskim formulama koje već postoje na listi i izdaju se na recept. Osim proširenja pozitivne liste lekova, direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da su i snižene cene lekova zbog usklađivanja sa zemljama u okruženju, ali i sa kursom evra. To znači da će i pacijenti ubuduće manje sredstava izdvajati iz svog džepa na osnovu participacije za lekove na recept.

Brojke 750 žena svake godine oboli od raka jajnika u Srbiji 450 života godišnje odnese rak jajnika 10.000 žena umrlo je od raka jajnika u poslednjih 20 godina 4.600 žena u Srbiji godišnje oboli od raka dojke 1.600 njih izgubi bitku za život zbog raka dojke

Novi lekovi se koriste u lečenju: - karcinoma jajnika - karcinoma dojke - makularnog edema kod obolelih od dijabetesa - infektivnih i oftalmoloških oboljenja - za lek "brentuksimab" na listi lekova proširena je indikacija za Hočkinov limfom - cistične fibroze za inhalacione lekove "tobramicin" i "kolistin" proširena je indikacija

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track