Najnovije vesti

STEFANOVIĆ S POTPREDSEDNIKOM INTERPOLA: Novi zahtev Prištine za članstvo suprotan  svim pravilima (FOTO)
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije

prijem bi bio grubo kršenje međunarodnog prava

STEFANOVIĆ S POTPREDSEDNIKOM INTERPOLA: Novi zahtev Prištine za članstvo suprotan svim pravilima (FOTO)

Društvo

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa potpredsednikom Interpola i načelnikom ruskog Nacionalnog centralnog biroa – Moskva Aleksandrom Prokopčukom o novom zahtevu Prištine za ulazak u međunarodnu policijsku organizaciju.

 

foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije

Stefanović je tokom razgovora u Beogradu naveo da je zahtev Prištine "u suprotnosti sa osnovnim pravilima Interpola" i ocenio da bi eventualni prijem u tu organizaciju predstavljao "grubo kršenje međunarodnog prava i procedura Interpola".

 

foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije

"U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, Кosovo i Metohija je teritorija Srbije i ne može aplicirati za članstvo u Interpolu. Takav zahtev je u suprotnosti i sa 'Кorelovom rezolucijom', koju je usvojila Generalna skupština Interpola na zasedanju u Pekingu 2017. godine, a koja jasno propisuje da samo države koje su članice ili posmatrači u UN mogu postati članice Interpola, što takozvano Кosovo svakako nije", naveo je Stefanović a preneo MUP.

 

 

On je dodao da je srpska policija jedna od "najcenjenijih u oblasti međunarodne saradnje", što kako je naveo, "potvrđuju i zvanični podaci Interpola prema kojima se naša policija nalazi u prvih deset najpoželjnijih partnera".

 

 

Načelnik ruskog Nacionalnog centralnog biroa – Moskva istakao je dobru saradnju policija Srbije i Rusije, posebno kako je rekao, u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, narkotrafikinga i terorizma.

 

(Kurir.rs/Beta)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...