ŠPIJUNSKA AFERA TRESE SRBIJU: Britanski MI6 PRISLUŠKUJE VUČIĆEV TELEFON! Čitaju mu sve poruke
Foto: AP

Šok: srpski političari na udaru

ŠPIJUNSKA AFERA TRESE SRBIJU: Britanski MI6 PRISLUŠKUJE VUČIĆEV TELEFON! Čitaju mu sve poruke

Politika -

Dug spisak... Oprema špijuna košta oko 1,5 miliona evra i toliko je savremena da može da povuče podatke sa telefona iz kruga od 15 kilometara. Pod prismotrom su i patrijarh Irinej, ministri Dačić i Stefanović...

Agenti britanske obaveštajne službe MI6, čija je jedinica stacionirana u Crnoj Gori, prisluškuju državni vrh Srbije!

Na udaru su predsednik Aleksandar Vučić, njegov sekretar Nikola Selaković, ministar policije Nebojša Stefanović, šef diplomatije Ivica Dačić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ali i srpski političari sa Kosova i Metohije. Špijuni im prate pozive, čitaju SMS, Vocap i Vajber poruke i povlače podatke s telefona.

foto: Shutterstock

Pored najbitnijih ljudi iz sveta politike, britanski špijuni su zainteresovani i za patrijarha SPC Irineja, ali i akademike SANU, među kojima je Matija Bećković, kao i privrednike koji su povezani sa Crnom Gorom, piše crnogorska Borba.

Moćna oprema

Metoda i oprema ovih špijuna je toliko savremena i skupocena da može da povuče podatke sa telefona iz kruga od 15 kilometara, saznaje Kurir iz bezbednosnih struktura.

- Reč je o specijalnom sistemu za telefonske komunikacije koji košta oko 1,5 miliona evra. To su savremene bazne stanice koje u zavisnosti od kapaciteta i potreba prate telefonske pozive i poruke, ali mogu čak da nadziru komunikaciju sa Vajbera i Vocapa. Stanice su mobilne i najčešće rade iz kombija tako što imaju pristup podacima na dometu od 15 kilometara - dođu vozilom u centar Beograda i prikupljaju podatke s telefona - objašnjava naš izvor.

Bezbednjaci potvrđuju

Bivši šef beogradske policije Marko Nicović potvrđuje za Kurir ove informacije i navodi da je Crna Gora idealna baza za britanske obaveštajne službe:

- Crnogorci imaju najbolju logistiku za prisluškivanje i obaveštajne radnje. Ona je idealna baza za britanske agente, koji su vrhunski. Sigurno da se prati i srpsko sveštenstvo i naš državni vrh, a sve radi manipulacija podacima. Oni mogu da iskoriste 10 odsto tačnih informacija i da ih iskombinuju sa 90 netačnih, pa da ih plasiraju kako im se sviđa.

Matija Bećković

PRIČAM SRPSKI DA CRNOGORCI NE RAZUMEJU

Akademik Matija Bećković kaže da ima metod kojim se bori sa špijunima iz Crne Gore.

- Štitim se od crnogorskog prisluškivanja tako što govorim isključivo srpski - poručuje Matija Bećković za Kurir.

foto: Marina Lopičić

Ivica Dačić

MOGU DA ČUJU MOJE SOČNE REČI

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić nema problem s time da govori sve što misli, pa čak i u slučaju da ga prisluškuju.

- Uvek sam javno govorio šta mislim. Ako me prisluškuju, mogu samo da čuju moje sočnije reči o onome što nam rade - kaže Dačić za Kurir.

foto: Marina Lopičić
foto: Kurir

SPREMITE SE ZA MALU MATURU UZ KURIR

DANAS POKLON TESTOVI SA REŠENJIMA: Srpski jezik, matematika i kombinovani test

Kurir danas poklanja testove za malu maturu za srpski jezik, matematiku i kombinovani test sa rešenjima.

Rešavanjem ovih zadataka dobićete jasnu sliku koliko ste spremni za malu maturu, da li postoji gradivo koje treba da ponovite i ono što je najvažnije.

U četvrtak, 6. juna, poklanjamo treći deo testova!

foto: Kurir

Kurir.rs/Silvija Slamnig/Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track