SRBIJA POD VODOM: Vanredno u Krupnju, poplavljena osnovna škola! Pogledajte nabujalu Veliku Moravu punu smeća i PUSTOŠ u Sirči i Grdici (FOTO)
Foto: Tanjug/Saša Petrović

Za samo 45 minuta palo je 78 litara kiše po kvadratnom metru

SRBIJA POD VODOM: Vanredno u Krupnju, poplavljena osnovna škola! Pogledajte nabujalu Veliku Moravu punu smeća i PUSTOŠ u Sirči i Grdici (FOTO)

Društvo -

KRUPANJ - U Krupnju i 10 okolnih sela proglašena je vanredna situacija zbog kiše koja je u popodnevnim satima u sredu nanela velike probleme meštanima.

1 / 12 Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Poplavljeno je 50 kuća i osnovna škola u centru Krupnja, 15 đaka je

evakuisano, a škola neće raditi do ponedeljka. Zbog velike količine padavina izlile su se reke Bogoštica, Likodra i Brštica. Za samo 45 minuta palo je 78 litara kiše po kvardatnom metru, pa su rečice i potoci sa Sokolskih planina brzo nadošli. Najveće probleme napravila je reka Bogoštica koja je poplavila domaćinstva i odnela deo puta koji vodi ka istoimenom selu.

Trenutno nema opasnosti od izlivanja, sve tri reke si se povukle u svoja korita, a najveća šteta pričinjena je na putnoj infrastrukturi. Put koji vodi ka selu Bogoštica i dalje ka selu Šljivova je u prekidu, jer je reka odnela deo puta.

Predsednik Opštine Ivan Isailović rekao je da je šteta velika, ali znatno manja nego što je mogla biti i dodao da je izbegnuta veća katastrofa jer su sva rečna korita očišćena.

"Spremni smo, manje je padavina nego 2014. godine, imamo više bujičnih pregrada i u narednom peridu radićemo na tome da ih bude što više, jer je to jedino rešenje za Krupanj", rekao je Isailović. Trenutno radi se na ispumpavanju vode i čišćenju terena, a kako se navodi, proradila su klizišta, prekinuti su putevi, oštećeni mostovi.

Pogledajte pustoš u Sirči...

1 / 4 Foto: Tanjug/Saša Petrović

Pogledajte pustoš u Grdici...

1 / 5 Foto: Tanjug/Saša Petrović

Velika Morava nabujala, nosi velike količine smeća

Velika Morava, najveća reka Srbije, ovih dana, tokom kroz Pomoravlje, mutna i nabujala, nosi velike količine smeća, plastičnih boca, kesa i kanti, odbačenu belu tehniku, drvece, panjeve, pa čak i uginule svinje, koje je usputno pokupila sa divljih deponija sa njenih obala.

Jedan deo odlaže uz nosače mostova i vrbake, drugi putuje do Dunava. Stanovnici Ribara, sela na levoj obali Morave, kod Jagodine, uz brojne primedbe da otpad bacamo u reke, ocenili su da je "dobro ponekad da nadođu vode, jer same očiste korita, a mulj ostave na naše obraze i ponašanje".

1 / 3 Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Ljubitelji i čuvari prirode u Pomoravlju, ribolovci, koji kako kažu, malo apelima postižu da se reke ne zagađuju, dele mišljenje stanovnika uz Moravu o vodostaju koji čisti reke, i ističu, da će velike količine ostati u rupama u koritu reke koje su napravili bageri brojnih šljunkara. Oni tvrde, da korito reke, zbog vađenja šljnuka, liči na krater, a zahvaljujuci, kako kažu, "ovoj raboti koja je često i nelegalna, uništena je brojna flora i fauna, emigrirale ribe, a obrušavaju se i obale, i seljaci koji uz reku imaju njive, ostaju bez njih".

RHMZ: Sutra vrh talasa Save i Dunava

Vodostaj na velikim rekama u Srbiji i dalje je u blagom porastu, a vrh talasa Save i Dunava u Beogradu očekuje se sutra, u petak, kaže hidrolog Jelena Jerinić iz RHMZS. Nakon vrha talasa, očekuje se stagnacija, a posle polako i opadanje nivoa vodostaja.

"Vodostaji na svim rekama nalaze se na nivou redovnih odbrana i nema nikakvih značajnijih porasta da bismo mogli da očekujemo vanrednu odbranu. Trenutno je jedino Tisa još u porastu i takva situacija će biti narednih pet dana", rekla je Jerinić.

Što se tiče manjih reka, u porastu su Timok, Jadar, Kolubara, Južna Morava zbog kiše koja je padala juče, ali ni na jednoj od reka nije dostignut upozoravajući nivo.

"Jedino je bio problem kod Krupnja gde je za manje od sat vremena palo 80 litara kiše po metru kvadratnom i proglašena je vanredna situacija zbog malih potoka", objasnila je Jerinić.

Izlile su se Bogoštica, Likodra i Brštica, ali su sada u povlačenju.

Budući da se danas očekuju padavine u Bačkoj, Sremu, Mačvi, Podrinju, centralnim i južnim krajevima, Jerinić kaže da je potrebna opreznost jer usled velike količine padavina može doći do izlivanja manjih reka i potoka.

"Treba biti pažljiv jer kao što se juče delilo u Krupnju, danas takođe može bilo gde", rekla je Jerinić i dodala da ekipe RHMZ prate situaciju i da dežuraju 24 sata.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track