NAREĐENO POVLAČENJE S TRŽIŠTA: "Virpul" sušilice izazivaju požar
Foto: Profimedia

Pažnja

NAREĐENO POVLAČENJE S TRŽIŠTA: "Virpul" sušilice izazivaju požar

Društvo -

Opasnost Oko 500.000 mašina za sušenje veša mora biti povučeno iz kuća britanskih potrošača, nepoznato da li ih ima i u srpskim domovima

Britanske vlasti obavestile su kompaniju "Virpul" da bez presedana s tržišta povuče 500.000 mašina za sušenje veša, nakon što se čak 750 njih zapalilo i izazvalo požar u domovima kupaca.

Prema pisanju britanskih medija, vlasti su se na ovaj potez odlučile četiri godine nakon što se prvi put pojavio problem sa zaštitom od požara na "Virpulovim" sušilicama.

Naime, kompanija je izdala sigurnosno upozorenje 2015. godine, nakon što je otkriveno da njihove "hotpoint", "kreda" i "indesit" sušare imaju grešku koja je mogla da izazove požar, te je pokrenula program za modifikaciju neispravnih mašina. Kompanija se istovremeno suočila s teškim kritikama zbog odluke da ne povuče sporne mašine koje nose rizik da mogu da se zapale. Kako je objašnjeno, rizik je da se vlakna mogu nakupiti oko zaptivke zadnjeg bubnja, pasti na grejač, zapaliti se i izazvati požar.

Britanska vlada je ranije saopštila da je ovo pitanje bezbednosti uticalo na više od pet miliona sušara koje se proizvode i prodaju u Velikoj Britaniji, dok je prošlog meseca vladina Kancelarija za bezbednost i standarde proizvoda (OPSS) saopštila da se procenjuje da 500.000 "virpul" sušara još čeka na zamenu, te i dalje predstavljaju opasnost u domovima ljudi.

Kompanija "Virpul", koja na tržištu Srbije posluje više od decenije, i u našoj zemlji prodaje mašine za sušenje veša. Iz ove kompanije do zaključenja ovog broja ipak nismo dobili komentar da li se opasne sušilice nalaze i u domovima naših građana i šta će tim povodom učiniti.

Iz tržišne inspekcije Ministarstva trgovine takođe nismo dobili odgovor da li su se srpski potrošači žalili na bezbednost "Virpulovih" proizvoda.

GORAN PAPOVIĆ SAMO DA NE ZAVRŠE KOD NAS

foto: Medija Centar

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije ističe da do sada nisu dobijali prijave građana na "Virpulove" sušilice, ali upozorava da oni koji ih imaju dobro provere da li su im aparati bezbedni. - Problem s tim sušilicama je star nekoliko godina, pa su ih domaći potrošači ili već zamenili, ili ih nisu ni kupovali. Nakon povlačenja problematičnih aparata s britanskog tržišta sada treba biti naročito obazriv i paziti da li će se oni pojaviti na našem tržištu, kako se ranije dešavalo s vraćenim proizvodima - upozorava Papović.

(Kurir/S. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track