Najnovije vesti

PANIKA NA NOVOM BEOGRADU: Roditelji zabrinuti zbog epidemije varičela. Evo šta kažu stručnjaci
Foto: Shutter

varičele ili ovčje boginje

PANIKA NA NOVOM BEOGRADU: Roditelji zabrinuti zbog epidemije varičela. Evo šta kažu stručnjaci

Društvo

Veliki broj dece iz škola na Novom Beogradu prethodnih dana dobio je varičele, odnosno ovčje boginje, što je među roditeljima izazvalo uspaničenost i strah od pojave epidemije.

 

Još veću uznemirenost među mamama i tatama mališana probudilo je to što na više mesta nisu mogli da pronađu sprej koji bi ublažio svrab boginja kod deteta.

 

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kažu da se, kada su u pitanju varičele, ne može govoriti o epidemiji.

 

"Varičela se niti prijavljuje, niti se može govoriti o epidemiji, jer se ciklično ponavlja, sa tim da se intenzitet prenošenja virusa povećava. Ima je tokom čitave godine i nema nikakve razlike u odnosu na prethodne godine", navode iz Zavoda.

 

foto: Shutterstock

Oni objašnjavaju da je varičela jedina osipna groznica protiv koje se u našoj zemlji ne sprovodi obavezna imunizacija u dečjem uzrastu, tako da se epidemijski proces odvija kontinuirano i nesmetano.

 

"To podrazumeva sezonske varijacije, odnosno da se svake godine u toku proleća češće pojavljuje po dečjim kolektivima. Varičela je endemski prisutna i menja se intenzitet prenošenja virusa u zavisnosti od toga da li u dečjim kolektivima ima veći ili manji broj osetljivih. Postoji vakcina protiv varičela koja se daje u dve doze, sa razmakom od šest nedelja", kažu iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

 

Oni dodaju da je vakcinacija obavezna samo u slučajevima da postoje članovi porodice koji nisu preležali ovu bolest, a u istoj porodici postoji imunokompromitovana osoba koja ne može da bude vakcinisana.

 

(Kurir.rs/Telegraf/Foto: Shutterstock)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...