Najnovije vesti

SLOVENSKO BRATSTVO 2019 U BANATU: Na vežbi više od 750 vojnika Srbije, Rusije i Belorusije
Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Multinacionalne snage u protivterorističkoj operaciji

SLOVENSKO BRATSTVO 2019 U BANATU: Na vežbi više od 750 vojnika Srbije, Rusije i Belorusije

Društvo

Vežba „Slovensko bratstvo 2019“ izvodi s ciljem obučavanja komandi i jedinica za izvršavanje misija u operacijama specijalnih snaga

Multinacionalna taktička vežba sa bojevim gađanjem „Slovensko bratstvo 2019“ odvija se ovih dana u Banatu.

Na vežbi koja se izvodi po temi “Multinacionalne snage u protivterorističkoj operaciji” učestvuje više od 750 pripadnika Vojske Srbije, Oružanih snaga Ruske Federacije i Oružanih snaga Republike Belorusije.

- Ova vežba izvodi se na prostoru na kojem su pripadnici sovjetske Crvene armije ruku pod ruku s pripadnicima Narodnooslobodilačke vojske naše zemlje vodili odlučnu borbu, u oktobru 1944. godine, za oslobađanje Banata, istočne i čitave Srbije od fašista - rekao je brigadni general Miroslav Talijan, komandant Specijalne brigade Vojske Srbije.

On je dodao da se vežba „Slovensko bratstvo 2019“ izvodi s ciljem obučavanja komandi i jedinica za izvršavanje misija u operacijama specijalnih snaga.

Gardijski pukovnik Viktor Babikov, komandant 234. gardijskog desantnog jurišnog puka Oružanih snaga Ruske Federacije, istakao je da će pripadnici vojski tri države zajedno izvoditi manevre i borbena dejstva uz pomoć najsavremenijih sredstava koje te armije imaju u svom naoružanju.

foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Gardijski pukovnik Aleksandar Baraulja, zamenik komandanta snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Belorusije, poručio je da je vežba veoma značajna i da predstavlja „simbol prijateljstva tri države i simbol njihovih bratskih odnosa“.

Vežba „Slovensko bratstvo 2019“ realizuje se do 27. juna 2019. na aerodromu „Kovin“ i vojnim kompleksima „Orešac“ i „Peskovi”.

Saradnja između Oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije započeta je izvođenjem vežbe „Srem 2014“, koja je realizovana na poligonu „Nikinci“.

U 2015. godini vežba je organizovana na teritoriji Ruske Federacije pod nazivom „Slovensko bratstvo 2015“ i na njoj su pored oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije prvi put učestvovali i pripadnici oružanih snaga Republike Belorusije.

U 2016. godini, trilateralna vežba „Slovensko bratstvo 2016“ izvedena je na našoj teritoriji, 2017, domaćin vežbe bila je Belorusija, a prošle godine vežba je izvedena nedaleko od Novorosijska u Ruskoj Federaciji.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...