Najnovije vesti

Fon Burg nije došao kod ministra Obradovića
Foto: Tanjug

Nezadovoljan ulaganjem države

Fon Burg nije došao kod ministra Obradovića

Društvo
00:00h
Država čini sve što može za mlade talente i vi to uvek možete da prihvatite kao dovoljno ili nedovoljno. Ima stvari koje treba uraditi, kao na primer da se poveća izdvajanje iz budžeta, poručio ministar prosvete i nauke Žarko Obradović

BEOGRAD - Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović primio je danas učenike Matematičke gimnazije iz Beograda koji su učestvovali na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike u Argentini i poručio da država čini dosta, ali ne dovoljno po pitanju ulaganja u mlade talente i da je potrebno povećati izdvajanja iz budžeta za te potrebe.Prijemu u ministarstvu nije prisustvovao Teodor fon Burg, pobednik olimpijade i najbolji takmičar svih vremena, sa osvojenih šest odličja.Na pitanje novinara kako komentariše navode u medijima da se Fon Burg nije odazvao pozivu da prisustvuje prijemu zbog nezadovoljstva ulaganjem države u mlade talente, Obradović je odgovorio da država čini sve što je u njenoj moći po tom pitanju."To je njegov lični stav, ali ćemo nastaviti da pomažemo sve mlade. Država čini sve što može i vi to uvek možete da prihvatite kao dovoljno ili nedovoljno", rekao je Obradović.Ministar je takođe kazao da država čini dosta, ali ipak ne i dovoljno po pitanju ulaganja u mlade talente."To nije dovoljno jer ima stvari koje treba uraditi, kao na primer da se poveća izdvajanje iz budžeta za mlade talente, ali ne samo iz Ministarstva prosvete već i iz drugih ministarstava", poručio je Obradović.On je izrazio žaljenje što prijemu nije prisustvovao Fon Burg, koji je na tom takmičenju osvojio četvrto zlato po redu na takvim takmičenjima i time postao najbolji mladi matematičar na svetu svih vremena.

Obradović je poručio da će se država truditi da na svaki način pomogne razvoj mladih iz Matematičke gimnazije i svih drugih škola kako bi bili prisutni na svim značajnim takmičenjima.Ministar je potom uručio poklone matematičkoj reprezentaciji među kojima i tablet računar za svakog od učesnika i mobilni telefon za osvajača zlatne medalje Teodora fon Burga.Vođa tima reprezentacije na matematičkoj olimpijadi Đorđe Krtinić rekao je da su dobri rezultati ostvareni na njoj rezultat i pokazatelj rada sa najtalentovanijim učenicima i dodao "daleko od toga da naš obrazovni sistem ne valja".Na 53. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike održanoj 4. do 16. jula u Argentini osvojeno je jedno zlato, dva srebra i jedan bronza, a dva učenika su dobila pohvale.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...