VOJVODA OD KENTA DANAS U BEOGRADU: Princ Edvard na proslavi 100 godina od osnivanja Velike lože Jugoslavije!
Foto: Kurir rs

POSETA

VOJVODA OD KENTA DANAS U BEOGRADU: Princ Edvard na proslavi 100 godina od osnivanja Velike lože Jugoslavije!

Društvo -

Engleski princ Edvard (83), unuk kralja Džordža V i kraljice Meri i jedan od najbližih rođaka britanske kraljice Elizabete II, danas dolazi u Srbiju kako bi prisustvovao proslavi 100 godina od osnivanja masonske Velike lože Jugoslavije, otkriva Kurir.

Kako je Kurir ekskluzivno najavio, član britanske kraljevske porodice biće gost poznatog srpskog neurohirurga, prof. dr Lukasa Rasulića, velikog majstora Regularne velike lože Srbije (RVLS), koja je pravni naslednik Velike lože Jugoslavije, osnovane davne 1919. godine.

- Princ Edvard stiže u petak u Beograd, a to veče će u Narodnom pozorištu biti održana svečanost u njegovu čast. Zatim, vojvoda od Kenta će biti na čelu britanske delegacije koja će prisustvovati svečanoj skupštini RVLS, koja će se održati u subotu u jednom poznatom beogradskom hotelu povodom veka od osnivanja Velike lože Jugoslavije. Na skupštini će biti više od 25 najznačajnijih stranih delegacija, a očekuju se posebni gosti iz svih bivših jugoslovenskih republika. Proslavi će prisustvovati najcenjeniji i najučeniji ljudi iz cele Srbije i regiona, a za Edvardovu posetu predviđene su mnogobrojne aktivnosti - kaže dobro obavešteni izvor Kurir i objašnjava:

- Princ Edvard je, inače, veliki kancelar Ujedinjene velike lože Engleske (UGLE), koja se smatra "majkom ložom" svih masona na svetu, a UGLE iz Srbije jedino i priznaje RVLS. Edvarda još nazivaju i prvim masonom Evrope, ovo je čast za našu zemlju. Iako se svi trude da svi detalji ove posete ostanu u što većoj tajnosti, očekuje se da će princ Edvard pružiti podršku Srbiji na nekoliko nivoa. Vojvoda od Kenta će se najverovatnije videti i sa srpskom princezom Jelisavetom, jer su u rodbinskim odnosima. Edvard je već boravio u Srbiji 2013. godine upravo kad je kao izaslanik britanske kraljevske porodice prisustvovao sahrani posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević na Oplencu - kaže naš dobro obavešteni izvor.

Delegacija RVLS je na lični poziv Edvarda posetila London 2011. godine i on je još tada obećao da će posetiti Srbiju. - Poštujući sve principe slobodnog zidarstva i vekovima stara pravila, Regularna velika loža Srbije (RVLS) jeste jedina suverena, prava, regularna i priznata Velika slobodnozidarska loža na teritoriji Srbije koja nastavlja tradiciju i pravni je naslednik Velike lože Jugoslavija, osnovane 1919. godine. Priznata je od preko 140 velikih regularnih loža iz celog sveta - navedeno je na sajtu RVLS.

Princ s Vučićem? Prema rečima izvora Kurira, planirano je i da se princ Edvard sastane s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u subotu. - Međutim, zasad nije sigurno da li će do tog susreta doći jer se Vučić trenutno nalazi u poseti Minsku, gde ima važne i mnogobrojne državne sastanke s beloruskim zvaničnicima - kaže naš izvor.

O princu Edvardu: - Rođen je 9. oktobra 1935. godine i od sedme godine nosi titulu vojvode od Kenta - On je veliki gospodar Ujedinjene velike lige Engleske, a tu poziciju nasledio je od oca Džordža - Unuk je kralja Džordža V i kraljice Marije i rođak kraljice Elizabete II, u čijem krunisanju je učestvovao 1953. - Edvardova deca i Elizabetin deda su bili braća, dok on sam ima troje dece - Gotovo 30 godina bio je predsednik Engleskog fudbalskog udruženja - Preko 50 godina radio je za kraljicu Elizabetu II i predstavljao ju je u zemljama Komonvelta kad ona nije mogla da putuje

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track