SPC U CRNOJ GORI POKRENULA PETICIJU ZA POVLAČENJE ZAKONA O SLOBODI VEROISPOVESTI: Vlast nije i ne može biti gospodar svetinja! Evo ko i gde je može potpisati do Petrovdana
Foto: Profimedia

u herceg novom za jedan dan prikupljeno 5.000 potpisa

SPC U CRNOJ GORI POKRENULA PETICIJU ZA POVLAČENJE ZAKONA O SLOBODI VEROISPOVESTI: Vlast nije i ne može biti gospodar svetinja! Evo ko i gde je može potpisati do Petrovdana

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori organizovala je potpisivanje peticije, kojom se od crnogorske Vlade zaheva povlačenje spornog predloga zakona o slobodi veroispovesti.

Peticiju može da potpiše svaki punoletni građanin Crne Gore kod svog nadležnog sveštenika u svojoj parohiji, u peticiji se, između ostalog, ističe i da — „vlast nije i ne može biti vlasnik i gospodar naših Svetinja, Svetih ćivota, manastira, hramova, grobova, zavjeta i zaveštanja naših predaka“.

Sveštenik Branko Vujačić pojašnjava da je potpisivanje peticije pod geslom — „Narodno obraćanje državnim vlastima Crne Gore“ počelo od Trojičindanskog sabora, održanog 15. juna ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a koji je potvrdio da pravoslavna Crkva u Crnoj Gori okuplja ubedljivo najveći broj vernika.

Potpisivanje peticije, kako navodi Vujačić, trajaće sve do Petrovdana u svim hramovima i manastirima Mitropolije crnogorsko-primorske, eparhije budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i eparhije mileševske.

Glavni cilj je, ističe sveštenik, da se uputi snažna poruka crnogorskim vlastima da je, za pravoslavnu Crkvu u Crnoj Gori, predloženi zakon neprihvatljiv.

„Kao što i sama peticija govori, razlog za to je diskriminatorski način pripreme i neprihvatljiv sadržaj najnovijeg Predloga zakona o slobodi veroispovjesti i uverenja i pravnom položaju verskih zajednica. Ovakav zakon apsolutno je neprihvatljiv u sadržaju koji je Vlada pripremila, i ovo je peticija za povlačenje takvog zakona iz Skupštine od strane nadležnog ministarstva i Vlade, a sa druge strane, sve eparhije pravoslavne crkve koje su na prostoru Crne Gore su spremne da se uključe u pripreme novoga zakona, zajedno sa ostalim verskim zajednicama“, kaže sveštenik Vujačić.

On dodaje da je jedan od razloga za organizovanje peticije i taj što Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale eparhije SPC koje deluju na teritoriji Crne Gore nisu bile uključene u izradu Nacrta ovog zakona, a što je, na kraju, u svom mišljenju potvrdila i Venecijanska komisija.

„Ovaj zakon je apsolutno neprihvatljiv za najveću versku zajednicu u Crnoj Gori, koja, samim tim što je najveća, okuplja i najveći broj vernika. Ali ovo je ujedno zakon i o svim ostalim verskim zajednicama, uključujući tu i rimokatoličku i islamsku zajednicu, i mi smo apsolutno spremni da sednemo za sto i da se pripremi kvalitetan zakon koji će biti prihvatljiv za sve“, kaže Vujačić, dodajući i to da su u Mitropoliji apsolutno zadovoljni sa brojem crnogorskih građana koji dolaze da potpišu peticiju.

„Nemoguće je sada govoriti o tačnoj cifri, jer se, prosto, peticija potpisuje u svim crkvama i manastirima u Crnoj Gori, ali dobili smo juče informaciju da je, samo na teritoriji Opštine Herceg Novi, skupljeno preko pet hiljada potpisa, što jasno govori o tome koliko je veliki odziv građana, a takođe, Bogu hvala, i ovde u Sabornom hramu u Podgorici svakoga dana dolazi veliki broj građana kako bi potpisali peticiju“, ističe sveštenik Vujačić.

Sagovornik je uputio apel da se što više crnogorskih građana odazove i javi svojim nadležnim sveštenicima, kako bi potpisivanjem peticije dali svoj važan doprinos u odbrani svetinja, hramova, manastira ali i grobova naših predaka, koji takođe pripadaju crkvi.

„Znate i sami da sva groblja imovinski pripadaju crkvama, tako da su ovim zakonom, nažalost, i ona dovedena u pitanje“, upozorio je Vujačić.

(Kurir.rs/Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track