Najnovije vesti

MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA OBJAVILA DA NEMA ODUZIMANJA IMOVINE SPC: Venecijanska komisija protiv odredbe da nam se oduzmu crkve i manastiri

reakcija

MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA OBJAVILA DA NEMA ODUZIMANJA IMOVINE SPC: Venecijanska komisija protiv odredbe da nam se oduzmu crkve i manastiri

Društvo

Mitropolija SPC Crnogorsko-primorska tvrdi da je cilj Vlade Crne Gore bio da se crkve i manastiri SPC "oduzmu jednostrano, mimo suda", ali da ta odreba nije dobila pozitivno mišljenje Venecijanske komisije Saveta Evrope.To je, tvrdi Mitropolija u saopštenju, danas potvrdio Panos Kakaviatos, portparol Venecijanske komisije, javnim navodom da je Venecijanska komisija usvojila niz važnih izmena i dopuna predloga crnogorskog zakona o slobodi veroispovijesti.

Vlada Crne Gore saopštila je danas da nije planirano jednostrano oduzimanje verske imovine i da nema razloga za nastavak negativne kampanje povodom Predloga zakona o slobodi veroispovesti.

Portparol Venecijanske komisije Panos Kakaviatos rekao je da je mišljenje Venecijanske komisije prošlo kroz niz važnih izmena i dopuna koje su to telo onemogućile da odmah objavi saopštenje i najavio da će ono biti objavljeno u ponedeljak na sajtu https://www.venice.coe.in.

Mitropolija navodi da upravo odredbe čl. 62 i 63 Predloga zakona kojim je bilo planirano "jednostrano preknjižavanje crkava, džamija, katedrala i druge nepokretne imovine crkava i verskih zajednica nisu podržane na način koji je želela, predlagala i očekivala Vlada Crne Gore kao predlagač tog akta".

"Dostupnost sudskim i upravnim procedurama i sada, bez ovakvog Predloga zakona, postoji u pravnom sistemu Crne Gore. Ali, ovde to nije bio cilj. Naprotiv, ideja je bila da se, mimo propisanih sudskih procedura, Crkva (SPC) i verske zajednice liše svojih svetinja i imovine koja im je kroz vekove zaveštavana od vernika", kaže se u saopštenju Mitropolije SPC.

Mitropolija navodi da će njene aktivnosti biti "u skladu sa sveukupnom zaštitom ugroženih interesa koje danas, na žalost, Vlada (Crne Gore) neosnovano karakteriše kao 'agresivnu populističku kampanju' ".

Venecijanska komisija je na plenarnoj sednici u Veneciji u petak, kako je objavila crnogorska vlada, usvojila pozitivno mišljenje o Predlogu Zakona o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, konstatujući da predloženi zakonski tekst "donosi značajne pozitivne promene postojećeg zastarelog zakonodavstva".

S druge strane, Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je odmah saopštenje vlade ocenila kao "običan spin" i dodala da "ključna odredba" koja se odnosi na imovinu nije dobila pozitivno mišljenje.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...