NESNOSNA ŽEGA USLOVE ZA POSAO ČINI GOTOVO NEMOGUĆIM: Topi se asfalt, ali mora da se radi!
Foto: Milica Vujovic

Pakao

NESNOSNA ŽEGA USLOVE ZA POSAO ČINI GOTOVO NEMOGUĆIM: Topi se asfalt, ali mora da se radi!

Društvo -

Mnogi prodajni objekti u centru prestonice, na tropskih 40 stepeni, rade bez rashladnih uređaja! Reporteri Kurira su obišli prodajne objekte, pijace i radnike i uverili se da je rad na visokim temperaturama skoro pa nemoguć.

- Strašno je! Pravimo česte pauze jer je postalo neizdrživo. Nemamo klimu, samo ventilator koji i ne pomaže. Unutra skoro i da nema vazduha. Nadam se da će nam omogućiti klimu, a najbolje bi bilo kada bi ugradili ventilacioni sistem. Bilo je reči o tome, ali videćemo - kaže za Kurir prodavac Marko u jednom fast fudu u blizini centra grada.

Sa Markom se slaže i Nevena, radnica u obližnjoj pekari, koja nam se požalila i rekla da "nije humano da poslodavci očekuju rad na ovakvim vrućinama bez klime":

foto: Nebojša Mandić

- Najtopliji dan je, a mi nemamo klimu. Nije u redu da poslodavci žmure na problem i očekuju od nas da normalno radimo - kazala je ona.

Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu nalaže da "pri izrazito visokim spoljnim temperaturama, preko 36 stepeni, poslodavci su dužni da primene preventivne mere koje podrazumevaju da se grupe radnika koji rade na terenu menjaju, a u kritičnom vremenu od 11 do 16 sati rad može biti i potpuno obustavljen".

Ipak, kada smo obišli radove u centru grada, na licu mesta zatekli smo radnike

koji rade punom parom.

foto: Milica Vujovic

- Radimo, šta ćemo. Ipak, pravimo česte pauze, na svakih sat-dva odmorimo se po pola sata, nekada i malo duže - iskren je jedan od radnika.

foto: Vladimir Šporčić

Takođe, prodavci na pijaci Palilula objašnjavaju da, uprkos činjenici da su pokriveni i da nisu direktno izloženi suncu, ne znači da su skriveni od toplote:

- Radimo do 14 časova, nakon toga bežimo. Ne možemo duže da izdržimo, a i nije dobro ni za voće i povrće da stoji na vrućini - kaže za naš list Filip, trgovac na pijaci.

Vruće i sa klimom Međutim, čak i u onim objektima koji poseduju klima-uređaje nije mnogo bolja situacija: - Imamo klimu, konstantno radi, ali ne može da postigne. Topimo se, ne znam kako ćemo izdržati ove nesnosne vrućine, pa vidite i sami koliko je toplo. Možete samo zamisliti kako je u pekari, gde je uvek za bar od pet do deset stepeni toplije - rekla nam je Jovana V., pekarka.

Ministar Đorđević apelovao na poslodavce Zaštitite radnike od vrućina Ministar za rad Zoran Đorđević apelovao je juče na poslodavce da poštuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i da svoje radnike na terenu, ali i u zatvorenim prostorijama koje nisu klimatizovane, bez preke potrebe ne izlažu visokim temperaturama. Takođe, on je dodao da, ukoliko se poslodavci ne pridržavaju propisa, radnici to mogu da prijave inspekciji, koja će izaći na teren. - Nama je najvažnije da svi radnici budu bezbedni i da rade u najboljim uslovima - rekao je Đorđević.

Kurir.rs/M. Vujović

Foto: Milica Vujović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track