Najnovije vesti

SPOR SOFIJE I BEOGRADA ZBOG IZJAVE BORISOVA: Dačić pozvao otpravnika poslova Bugarske na razgovor u MSP
Foto: Marina Lopičić

da se otkloni svaki nesporazum

SPOR SOFIJE I BEOGRADA ZBOG IZJAVE BORISOVA: Dačić pozvao otpravnika poslova Bugarske na razgovor u MSP

Politika

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je večeras da je po njegovom nalogu otpravnik poslova Bugarske pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova, povodom izjave bugarskog premijera Bojka Borisova da novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borel ne moze da se rukovodi stavom Španije o Kosovu, nego da mora da poštuje stav cele EU o nezavisnosti Kosova.

"Srbija sa Bugarskom kao susednom zemljom želi dobre, prijateljske i savezničke odnose, što podrazumeva i visok nivo razumevanja za najvažnije interese dva zemlje i dva naroda. Kao sto mi imamo razumevanje za pitanje bugarskog nacionalnog identiteta, jezika ill Goce Delčeva, tako očekujemo i razumevanje značaja pitanja Kosova za srpski narod. Ova izjava bugarskog premijera se ne odnosi, dakle, na pitanje kvota za ribolov ill kvaliteta srpskog sira u pregovorima sa Evropskom unijom, već se odnosi na pitanje teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je Dačić u izjavio dostavljenoj Tanjugu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/ Stephanie Lecocq

Kako je istakao, zato takve izjave moraju biti precizne, jer nije tačno da cela Evropska unija ima jedinstven i zajednički stav o nezavisnosti Kosova.

"Naprotiv, stav je statusno neutralan, i zato se Kosovo u dokumentima EU označava zvezdicom i fusnotom. I svi funkcioneri EU su dužni da to poštuju, bez obzira da li su te države priznale Kosovo ill ne. Bilo da je u pitanju Borel ill Borisov, ill bilo ko drugi. Ill je u pitanju pogrešna interpretacija, bilo njegove, bilo moje izjave. Zato je cilj poziva otpravniku poslova Bugarske na razgovor u MSP da se otkloni svaki nesporazum i u prijateljskom duhu nastavi naša saradnja, uz zahvalnost Bugarskoj na podršci evropskim integracijama Srbije", istakao je Dačić u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...