ISTEKAO ROK ZA ZADUŽENE U FRANCIMA: Prekinuli agoniju i zamenili "švajcarce" u evre
Foto: Shutterstock

Kraj

ISTEKAO ROK ZA ZADUŽENE U FRANCIMA: Prekinuli agoniju i zamenili "švajcarce" u evre

Društvo -

Rok za konvertovanje kredita u švajcarskim francima je istekao, a više od 15.000 dužnika pristalo je na to rešenje, dobivši tako i otpis 38 odsto duga, a na osnovu posebnog zakona "leks specijalis", koji je stupio na snagu u maju, a kojim je država htela da pomogne zaduženim građanima.

Prema objavljenim nezvaničnim informacijama, 90 odsto zajmova u "švajcarcima" je konvertovano, što znači da je više od 15.000 dužnika pristalo na rešenje, dok se tri do četiri procenta odlučilo za sudski postupak.

Kontrola banaka

Narodna banka Srbije najavila je kontrolu svih 15 banaka nakon okončanja konverzije, a građani su sa svojom bankom potpisali novi ugovor o otpisu dela duga i konverziji iz franaka u evro.

- Ljudi su rešili da okončaju agoniju, jer im je cela situacija postala mučenje, a ne isterivanje pravde. Ovo je bila sistemska nepravda koja je sprovedena, građani su i protestvovali, ali momenat kada je ponuđeno rešenje koje raspoređuje odgovornost je stiglo i više cenu rešenja neće plaćati samo građani. Problem je donekle rešen, do je izvukao deblji kraj, ko nije, uzaludno je pričati, rešenje je potpisano. Najvažnije je da se to više ne ponovi - rekao je za Kurir finansijski savetnik sa portala "Kamatica" Dušan Uzelac.

foto: Stefan Jokić

Kamata do 3,4 odsto

Rešenje problema izglasano je krajem aprila ove godine, kroz poseban zakon "leks specijalis", koji je stupio na snagu u maju. Na taj način se korisnicima stambenih kredita otpisuje deo preostale glavnice, i to u vrednosti 38 odsto, dok će se ostatak duga konvertovati u evre. Dug će se deliti na nove otplatne rate, a kamatna stopa ne sme biti veća od 3,4 odsto, plus euribor za varijabilne, odnosno četiri odsto za fiksne.

Podsećamo, zaduženi su od Vrhovnog kasacionog suda tražili da zauzme pravni stav o ništavosti valutne klauzule u švajcarskim francima. Od početnih predloga, da se rešenjem obuhvate krediti vredni do 50.000 franaka, stiglo se do krajnjeg koji se odnosio na sve koji su uzeli stambene kredite vezane za ovu valutu.

Brojke 90 odsto zajmova je konvertovano 15.000 građana pristalo na ovakvo rešenje 4 odsto građana odlučilo se za sudski postupak

Strahuju i od evra Dug konvertuju u dinare Vođeni prethodnim iskustvom, mnogi naši građani strahuju od porasta kamate i na evropsku valutu, pa su zato odlučili da svoje konvertovane zajmove prebace u dinare. Oni su sa svojom bankom potpisali novi ugovor kako bi uzeli dinarski keš-kredit kojim su "zatvorili" stambeni zajam, kako bi otplaćivali rate, ali dinarske. - Ne može se predviditi da li će evro skočiti ili dinar porasti, bitno je da narod ima pravdu i da se neko zauzme za njih - ističe Uzelac.

Kurir.rs/M. Vujović

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track