Najnovije vesti

CRNA STATISTIKA SRPSKIH DELINKVENATA: U kriminalu ogrezlo 2.700 maloletnika
Foto: Shut

Zabrinjavajuće

CRNA STATISTIKA SRPSKIH DELINKVENATA: U kriminalu ogrezlo 2.700 maloletnika

Društvo

Pored krađa, prodaje i korišćenje droga ili nanošenja telesnih povreda, mlađi od 18 godina lane su počinili čak četiri ubistava i tri silovanja. U zatvor otišlo osam maloletnika.

Tokom prošle godine podnete su ukupno 2.744 krivične prijave protiv maloletnika, i to najviše zbog krađa, prodaje i korišćenje droge, nanošenja povreda, ali i teških ubistava i silovanja, pokazuje najnovije istraživanje Republičkog zavoda za statistiku o maloletnim delinkventima.

 

U istom periodu je podneto 1.849 predloga veću za izricanje krivičnih sankcija, dok je krivična sankcija izrečena za 1.548 maloletnika. Većina prestupnika mlađih od 18 godina kažnjena je vaspitnim merama, dok je osam maloletnika osuđeno na kaznu maloletničkog zatvora.

 

Najmlađi kriminalci koje registruje državna statistika imaju 14 godina, najbrojniji su oni sa 16 godina, dok najveći broj devojčica i dečaka koji su izvršili neko krivično delo žive na jugu i istoku Srbije - čak 40 odsto od ukupnog broja počinjenih kažnjivih dela.

 

Ukupan broj krivičnih prijava prema maloletnim učiniocima krivičnih dela u 2018. manji je za 21 odsto u odnosu na 2017, ali kriminolog Božidar Spasić objašnjava da statistika ne može da zabeleži stvarno stanje na ulicama i da je broj mladih kriminalaca znatno veći.

foto: Shutter

- Statistike se retko kad poklapaju sa stvarnim stanjem na terenu. Poslednjih godina imali smo nagli porast maloletničke delinkvencije, setimo se snimaka sa Jutjuba u kojima se školarci tuku. Veliki broj maloletnih delinkvenata učestvuje u težim oblicima krivičnih dela, što je posebno primećeno kod krađa. Međutim, taj vid delinkvencije teško može statistički da se obradi, s obzirom na to da veliki broj građana ne prijavi provalu stana, auta i uopšte krađu. Takođe, moguće da je to prvi put da maloletnik čini krivično delo i tada mu veoma teško da mu se uđe u trag - kaže kriminolog Spasić.

 

Iako zakon kao maloletne počinioce krivičnih dela prepoznaje samo mlade sa navršenih 14 godina do nepunih 18 godina, Spasić upozorava da ima i mlađih delinkvenata.

 

- Poznati su slučajevi da su deca od 11 ili 12 godina u školu nosila bodeže i noževe, ali njih statistika ne obuhvata. Ogroman broj mlađih maloletnika učestvuje i u trgovini narkotika, što u školama, što na ulici. Trgovci narkotika, dileri, sve češće koriste decu da rade za njih, a jasno je zašto - mali su, neupadljivi, niko ne bi posumnjao na njih. Vršnjaci im veruju i glavno - manje ih plaćaju - objašnjava za naš list kriminolog Spasić.

 

On dodaje da je maloletnički kriminal zapravo "škola kriminala", koja ostaje za ceo život.
- Jednom kad tako mladi ušetaju u podzemlje, tamo i ostaju, a često postaju i vođe kriminalnih grupa - zaključio je Spasić.

Prestupnici po regionima 

Region Broj prestupnika
Beogradski region 153
Region Vojvodine 717
Šumadija i zapadna Srbija 782
Južna i istočna Srbija 1092

Broj delikvenata po uzrastu
Starosna dob Broj delikvenata
14 godina 278 delinkvenata
15 godina 341 delinkvent
16 godina 479 delinkvenata
17 godina 450 delinkvenata

Kurir.rs/ Milica Vujović

Foto:Shutterstock

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...