Najnovije vesti

PROMENE OD SLEDEĆE GODINE: UKIDAJU NAM STARE SIJALICE Nove štede energiju, al' su skuplje!

Novo zakoni

PROMENE OD SLEDEĆE GODINE: UKIDAJU NAM STARE SIJALICE Nove štede energiju, al' su skuplje!

Društvo

Efikasno Sijalice sa užarenom niti troše čak 10 puta više energije od LED sijalica i pet puta više energije od neonske, kaže Miloš Banjac, pomoćnik ministra za energetiku

Od polovine sledeće godine u Srbiji se više neće koristiti stare sijalice sa užarenom niti, ali ni kućni usisivači jači od 1.800 vati, jer su energetski neefikasni. Ovo za Kurir otkriva Miloš Banjac, pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku, navodeći planove tog ministarstva u sektoru za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

foto: Shutterstock

Na udaru

- U pripremi su Izmene Zakona o efikasnom korišćenju energije, što je preduslov za donošenje uredbe kojom bismo mogli da zabranimo korišćenje neefikasnih uređaja, a u skladu sa Direktivom EU o eko-dizajnu, koja je stara desetak godina, ali je mi još nismo prihvatili. Očekujemo da će stare sijalice biti prve na udaru, a potom i prevaziđeni usisivači snage preko 1.800 vati, jer i mnogo slabiji mogu da ostvare isti efekat - naveo je Banjac. On je dodao da su Direktivom EU popisani proizvodi koji moraju da ispunjavaju zahtev za ekološki dizajn, a da će za zabranu stavljanja u promet svakog proizvoda Vlada donositi posebnu uredbu. - Ne treba očekivati da će se zabrana upotrebe energetski neefikasnih proizvoda desiti preko noći. Pred nama je najpre donošenje zakona, ispitivanje tržišta da li kod nas ima proizvođača tih proizvoda, kao i izrada analize troškova zabrane takvih proizvoda. U slučaju starih sijalica, koje troše čak 10 puta više energije od LED sijalica i pet puta više energije od neonske, uštede će svakako biti veće od troškova zamene sijalica - istakao je Banjac. 

foto: Medija Centar

Traju duže

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) slažu se da su LED i štedljive sijalice ekološki i energetski efikasnije jer troše manje i traju duže, ali smatraju da teret prve zamene upotrebe običnih, jeftinijih sijalica treba da snosi država. - U Srbiji ima mnogo siromašnih ljudi koji ne mogu sebi da priušte kupovinu štedljivih sijalica, koje su skuplje. Ako već uvodi zabranu, odgovorna država bi iz svog Fonda za energetsku efikasnost trebalo da svim građanima, pošto još nemamo socijalne karte, plati prvu zamenu starih sijalica onim energetski efikasnijim - ocenio je za Kurir Goran Papović, predsednik NOPS.

antrfile

Tabela

Vek trajanja i potrošnja sijalica Parametar LED sijalica Štedljiva sijalica Obična sijalica Radni vek 40.000 sati 8.000 sati 1.500 sati Trajanje 22 godine 4,5 godina 1,3 godine Potrošnja struje 7 W 18 W 60 W Potrošnja struje za godinu dana (10 sijalica koje rade po pet sati dnevno) 127,75 kWh 328,5 kWh 1.096 kWh Godišnji račun za struju (cena kWh je 6,6 din.) 843 din. 2.168 din. 7.233 din. Cena sijalica 170 din. 300 din. 60 din.

Činjenice/Direktiva EU Ovi proizvodi moraju biti štedljivi - Klima-uređaji - Ventilatori - Računari - Šporeti - Mašine za pranje posuđa - Mašine za sušenje veša - Mašine za veš - Sijalice - Grejalice - Bojleri - Frižideri - Zamrzivači - Kotlovi - Televizori - Usisivači - Pumpe za vodu

Kurir.rs/Sanja Đorđević

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...