DANICA CENZOR: Zabranila doktorima da pričaju!
Foto: Damir Dervišagić

Ućutkivanje Evo čime se bavi nova direktorka

DANICA CENZOR: Zabranila doktorima da pričaju!

Društvo -

Strahovlada: Prvi potez dr Danice Grujičić, od kad je postala direktor Instituta za onkologoiju i radiologiju Srbije, bio je zabrana lekarima da govore za medije

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije doktorka Danica Grujičić zabranila je svim zaposlenima da govore za medije, saznaje Kurir!

Taj potez je među prvima koje je dr Grujičić uradila kada je imenovana na mesto v.d. direktora Insituta i tako je, kako tvrde zaposleni, stvorila strahovladu u ovoj ustanovi.

foto: Dragana Udovičić

Crno na belo Prema rečima jednog od zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi, a koji je želeo da ostane anoniman, takve stvari govore o potrebi dr Danice Grujičić da sve kontroliše i stvori atmosferu straha. - Ispade da je najveći problem to da li će neki onkolog sa Instituta da govori za medije ili da gostuje u televizijskom programu. Sada sve ona mora da odobri. Dugogodišnji lekari, vrhunski stručnjaci ovo shvataju kao veliko ograničenje - kaže on.

foto: Kurir

Njegove reči potvrdio je sadržaj dokumenta, do kojeg je Kurir došao, a koji je potpisala doktorka Grujičić. U njemu se pomoćnici direktora, rukovodioci organizacionih jedinica i glavna sestra Instituta obaveštavaju da informisanje javnosti o radu ustanove mogu da vrše samo na osnovu prethodne saglasnosti neposresnog rukovodioaca i saglasnosti v.d. direktora. Nenad Dimić iz sindikata na Institutu za onkologiju kaže za Kurir da ovakve zabrane aludiraju prikrivanje. - Zabrana je uvek loša odluka i odaje pokušaj prikrivanja nepravilnosti u radu, kao i pokušaj zastrašivanja zaposlenih. Iskusni dirketoi nikada ne posežu za represijom, već stvaraju ambijent u kome se pravi međusobmp uvažavanje. Naročito je loše zastrašiti predstavnike sindikata, sa kojima nije želela da uspostavi razgovore - kaže Dimić.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ne odgovara, ali piše Doktorka Grujičić ni juče nije odgovarala na pozive Kurira, ali je povodom našeg teksta o tome da ima dve rukovodeće funkcije, na Insitutu i Klinici za neurohirurgiju KCS, napisala objavu na Fejsbuku: - Što se tiče dve ''fotelje'' jedna od njih je hirurška koje se neću odreći dokle god radim kako bih pomogla svakom pacijentu i kako bih uspela da iznedrim što više mladih hirurga. Moj posao i misija na Institutu su jasni. Prvi cilj je da se smanje, a zatim i potpuno ukinu liste čekanja, nabavi najsavremenija oprema i obezbede najbolji uslovi za pacijenate. U tome ću biti beskompromisna, i svako ko ne pronalazi interes u tome nema šta da traži na Institutu.

Sindikat lekara Ništa ne treba skrivati Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Rade Panić kaže za Kurir da odluke o zabrani komunikacije lekara s javnošću nisu u opštem interesu i da ukazuju na skrivanje: - To je krajnje neprepručljivo jer je zdravstvo delatnost od opšteg društvenog značaja i svi podaci, osim podataka o pacijentima, su javni i treba da budu transporetni, a ne skriveni. Smatram da je vrlo teško da dr Danica može da vodi dve ustanove i nikako ne treba duplirati rukovodeće pozicije.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track