SRAMOTA! DANICA NE BIRA SREDSTVA! Optužila kolegu za kriminal, iako ga je sud oslobodio! POGLEDAJTE PRESUDE
Foto: Filip Plavčić

SRAMNO

SRAMOTA! DANICA NE BIRA SREDSTVA! Optužila kolegu za kriminal, iako ga je sud oslobodio! POGLEDAJTE PRESUDE

Društvo -

Doktorka Danica Grujičić posredno je optužila dr Zorana Bekića da stoji iza medijske hajke protiv nje, dovodeći ga ponovo u vezu sa aferom „citostatici“, iako je on za to pravosnažno oslobođen

Prof. dr Danica Grujičić, v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, u pokušaju da izbegne odgovore na pisanje Kurira o njenim duplim funkcijama i cenzuri koju je zavela među zaposlenima, optužila je doktora Zorana Bekića, koga je smenila odmah po dolasku na čelo onkologije, da stoji iza medijske hajke na nju, dovodeći ga ponovo u vezu sa aferom „citostatici“, iako je on za to pravosnažno oslobođen.

foto: Privatna Arhiva

Tviteraški dokazi

Podsetimo, doktorka Grujičić je na svom Tviter nalogu napisala da je „razlog medijske hajke na nju sprečavanje biznis kombinacija i urušavanje Instituta“ i uz to objavila novinski tekst iz 2011. godine (?!) u kojem je, između ostalog, pisalo da su sada pokojni dr Nenad Borojević, bivši direktor Instituta u čijoj fotelji sada ona sedi, Zoran Bekić, doskorašnji načelnik Odeljenja pedijatrijske onkologije, kao i nekoliko drugih lekara, optuženi „kao organizatori kriminalne grupe koja je od farmaceutskih kompanija uzimala mito da bi povećali potrošnju citostatika“.

foto: Privatna Arhiva
foto: Privatna Arhiva

Time je doktorka Grujičić insinuirala da su ove njene kolege kriminalci, ali je propustila da navede da su svi oni u međuvremenu pravosnažno oslobođeni optužbe. Doktor Bekić nije želeo juče da govori za Kurir jer je Grujičićeva zabranila zaposlenima da pričaju za novine, a njegov advokat Milenko Milisavljević potvrdio je da je sud njegovog branjenika oslobodio svih optužbi.

- Sve optužbe su odbačene kao neosnovane i donete su oslobađajuće presude. U ovom času ne želim ništa više da komentarišem - kazao je on za Kurir.

foto: Privatna Arhiva
foto: Privatna Arhiva

Dokaz da je Grujičićeva prećutala važne činjenice o doktoru Bekiću su dve sudske presude. Prva je iz Višeg suda u Beogradu iz 2016. godine, kojom su Bekić i drugi optuženi oslobođeni krivice, a druga je presuda Apelacionog suda u Beogradu kojom je prvostepena presuda potvrđena. Inače, tokom sudskog procesa se moglo čuti da je dr Bekić tokom tri godine na čelu Komisije za nabavku citostatskih lekova Institutu uštedeo 20 miliona evra.

Svi su oslobođeni

Advokat Marko Nicović, koji je bio jedan od branilaca optuženih u ovom slučaju, kaže za Kurir da je suđenje trajalo osam godina.

- Optužnica je tada podignuta zbog aktuelnog političkog trenutka - borba protiv korupcije, u medijima je krenula hajka da su doktori trovali decu citostaticima. Sve je, međutim, to odbačeno, o čemu postoje i presude - kaže Nicović i dodaje da objavljivanje tekstova u kojima stoji da je neko optužen i prećutkivanje da je on u međuvremenu oslobođen optužbi iz tih tekstova jeste krivično delo.

foto: Privatna Arhiva
foto: Privatna Arhiva

- Dr Bekić može sada da tuži dr Grujičić za povredu ugleda čisti - naveo je Nicović.

Sindikat lekara i farmaceuta NANELA JE ŠTETU KOLEGI

Dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS), kaže za Kurir da ako postoje oslobađajuće presude za dr Bekića, ali i druge kolege, onda Danica Grujičić nije smela tako da se ponaša.

foto: Privatna Arhiva

- Naime, ona je tvitom u kojem insinuira da je dr Bekić kriminalac, kao i da stoji iza hajke na nju, nanela štetu njegovom ugledu i časti. Krajnje je nekorektno, neetički i neočekivano od dr Grujičić što je to uradila i taj njen potez ne uklapa se u obrazac njenog ponašanja i rada. S druge strane, stav Sindikata je da svi koji su krivi za nešto moraju da odgovaraju i nema kompromisa kad je o tome reč - kategoričan je dr Panić.

Kurir.rs/Danijela Jovanović Foto:Filip Plavčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track