DANICA GRUJIČIĆ GRABI FOTELJE: Žena sa šest funkcija
Foto: Filip Plavčić

Interes

DANICA GRUJIČIĆ GRABI FOTELJE: Žena sa šest funkcija

Društvo -

Trpi posao Zbog brojnih angažmana i vrlo odgovornih i zahtevnih pozicija koje ima dr Danica Grujičić, neki posao mora da trpi, smatraju sagovonici Kurira

Prof. dr Danica Grujučić v.d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije ima najmanje još pet funkcija, otkriva Kurir!

Ona je i načelnica Centra za neuroonkologiju Neurohirurške klinike KCS, redovna je profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu, ali je i predsednica Komisije za psihoaktivne supstance Ministarstva zdravlja, kao i predsednica organizacije "Zdrava Srbija". Pored toga, Grujičićeva je i članica Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja. Iako ove funkcije ne donose primarno finansijsku satisfakciju, one pružaju ogroman uticaj.

Svi gube

Sagovornici Kurira smatraju da zbog svih angažmana nešto mora da trpi. Po svemu sudeći, to je najviše Institut za onkologiju i radiologiju, jer prof. Grujičić, kao što smo već pisali, tamo ne provodi puno radno vreme, već samo sat, dva dnevno.

foto: Dragana Udovičić

Draško Karađinović iz NVO Doktori protiv korupcije kaže za Kurir da je veoma loše da se dupliraju funkcije.

- Srpski lekari imaju sindrom boga i misle da sve mogu da rade. To je sistemski problem u srpskom zdravstvu. Lekari hoće da budu direktori zdravstvenih ustanova. Tako gubimo dobrog lekara, a dobijemo lošeg direktora. U konkretnom slučaju, bilo bi mnogo korisnije da se dr Danica Grujičić bavi samo pacijentima jer je vrhunski lekar. Umesto toga, ona se bavi administracijom birokratskim i menadžerskim poslovima. To je odvlači od njene osnovne delatnosti u kojoj je odlična. Tako gube svi - kaže Karađinović.

Smene i cenzura

Podsetimo, Kurir je pisao da prof. dr Danica Grujičić veći deo vremena provodi na Klinici za neurohirurgiju, da je kolegama sa Instituta za onkologiju i radiologiju zabranila da govore za medije, ali i da je smenila jednog od najboljih dečjih onkologa dr Zorana Bekića, zbog čega su nam se javljali brojni nezadovoljni roditelji. Doktorka Grujičić ni juče nije odgovarala na pozive Kurira.

Pukla na izborima Zanima je politika Još jedan dokaz da je dr Danica Grujičić veoma ambiciozna je i to da je zanima politika. Ona je 2011. godine izabrana za potpredsednicu Socijaldemokratskog saveza, a čak je kao njihova predstavnica učestvovala na predsedničkim izborima 2012. godine na kojima je osvojila 0,78 odsto glasova.

foto: Beta

Drgačije kadriranje U inostranstvu lekari nisu direktori

Draško Karađinović iz NVO Doktori protiv korupcije kaže da u zapadnim zemljama lekari ne postaju direktori, već za to imaju obučene rukovodioce. - Dugo sam živeo i radio u inostranstvu i tamo lekari ne vode zdravstvene ustanove, već se postavljaju menadžeri koji su obrazovani i obučeni za rukovođenje i organizaciju posla - kaže Karađiović.

Činjenice Sve Daničine funkcije

1. v.d. direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije 2. načelnica Centra za neuroonkologiju Neurohirurške klinike KCS 3. redovan profesor na Medicinskom fakultetu u Beorgadu 4. predsednica humanitarne organizacije Zdrava Srbija 5. predsednica komisije za psihoaktivne supstance Ministarstva zdravlja 6. članica Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja

Kurir.rs/Danijela Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track