SRAMOTA OPŠTINE MIONICA: Slave Mišićeve dane, a počast mu nisu dali!

Baš bruka

SRAMOTA OPŠTINE MIONICA: Slave Mišićeve dane, a počast mu nisu dali!

Društvo -

Zaborav - Opština na čijoj je teritoriji u selu Struganik u julu 1855. godine rođen čuveni vojvoda „zaboravila“ da ga proglasi počasnim građaninom

Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred, često su citirane reči legendarnog srpskog vojskovođe Živojina Mišića (1855-1921) čije je ime zlatnim slovima upisano u istoriju borbe za slobodu Srbije. Iako ovaj heroj nije znao za strah u borbi za otadžbinu, izgleda da ipak nije dovoljno zadužio svoju zemlju pa da ga bar posthumno u njegovom rodnom kraju proglase za počasnog građanina.

Nema traga

Naime, opština Mionica, na čijoj je teritoriji u selu Struganik u julu 1855. godine rođen čuveni vojvoda, uredno slavi Mišićeve dane kao dan opštine, naziva trgove njegovim imenom, podiže mu spomenike, ali je "zaboravila" da ga proglasi počasnim građaninom.

- U vezi sa vašim zahtevom za izdavanje uverenje o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, kojima se potvrđuje da je vojvoda Živojin Mišić posthumno ili nakon smrti proglašen za počasnog građanina opštine Mionica, obaveštavamo vas da ne raspolažemo podacima da je imenovani proglašen za života ili posthumno za počasnog građanina opštine - stoji u odgovoru Skupštine opštine Mionica koji potpisuje predsednik Skupštine Miroslav Đurić.

Ipak, Mionica je i ove godine, 23. put zaredom, od 13. jula do 20. jula bila u znaku tradicionalne manifestacije Mišićevi dani, koja je započela polaganjem venaca na spomenik vojvodi na centralnom trgu koji nosi njegovo ime, nakon čega je usledila poseta rodnoj kući slavnog vojskovođe. Zatim su na gradskom trgu uručena najveća priznanja opštine velike zlatne plakete s likom vojvode Živojina Mišića pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane za zasluge u oblastima vojne nauke, doktrine, stvaralaštva, komandovanja i rukovođenja, poštovanja etičkih normi i davanja ličnog primera u izvršavanju zadataka.

Briljantna karijera

Da podsetimo, Živojin Mišić rođen je u selu Struganik kod Mionice, a za vreme svoje četerdesetogodišnje službe je učestvovao u srpsko-turskim ratovima, balkanaskim ratovima, u kojima je nakon Kumanovske bitke unapređen u čin generala, ali se najviše proslavio tokom Prvog svetskog rata. Za vreme Kolubarske bitke predato mu je komandovanje nad Prvom armjom, a komandovao je srpskom vojskom prilikom proboja Solunskog fronta. Engleski kralj Džordža V nagradio ga je titulom engleskog viteza.

Bez odgovora U MIONICI ĆUTE

Kada smo pozvali opštinu Mionica, rečeno nam je da im uputimo mejl s pitanjima i obećali su da će odgovoriti, ali to se nije desilo do zaključenja ovog broja, zbog čega smo ustali uskraćeni za odgovor zašto Živojin Mišić nije počasni građanin Mionice i da li postoji ovakva inicijativa.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track