ZA TRI NEDELJE 172 PRIJAVE PROTIV NEODGOVORNIH POSLODAVACA: Dve firme na stubu srama! Ne plaćaju trudnice i porodilje!
Foto: Profimedia

Kršili zakon

ZA TRI NEDELJE 172 PRIJAVE PROTIV NEODGOVORNIH POSLODAVACA: Dve firme na stubu srama! Ne plaćaju trudnice i porodilje!

Društvo -

Borba Na besplatnu liniju za prijavu onih koji trudnicama i porodiljama uskraćuju prava stiglo je dosta prijava, a čak 114 njih je validno i postupak je u toku

Nepunih mesec dana od početka rada besplatne linije za prijavu poslodavca koji trudnicama i porodiljama uskraćuju prava, Ministarstvu rada stigle su čak 172 prijave, od kojih je 114 validno, dok su se dva poslodavca iz Srbije našla na stubu srama!

Naime, firme "Hronos kompjuters" iz Vranja i "Stilos" iz Novog Sada prekršile su zakon jer nisu isplaćivali zarade trudnicama i porodiljama, zbog čega je resorno ministarstvo javno objavilo imena ovih firmi na spisku poslodavaca kod kojih su utvrđene nepravilnosti u vezi sa ostvarivanjem prava po osnovu trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta. Inspekcija rada je zbog kršenja prava podnela dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv ove dve firme!

foto: Profimedia

Ministarstvo za rad je saopštilo da su u protekle tri nedelje, kada je i otvorena besplatna linija za prijavu nepravilnosti, izvršena 32 pojačana inspekcijska nadzora povodom prijema 172 telefonske prijave. Od broja pristiglih prijava, 114 je validno, a kako saznajemo, za te prijave postupak je u toku, a one se najviše odnose na nedostavljanje obračuna zarada i naknade zarada, neisplaćivanje naknada zarada za vreme trudničkog bolovanja, u periodu porodiljskog odsustva i tokom odsustva sa rada radi nege deteta, kao i na otkaz ugovora o radu zaposlenim trudnicama.

Inspekcija rada je na osnovu pristiglih prijava donela pet zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nezakonitog otkaza ugovora o radu, nedostavljanja obračuna zarada i naknada zarada, kao i zbog neisplaćenih naknada zarada. Ministarstvo je navelo da su podaci o preduzetim merama protiv dva poslodavca (dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i naložene tri mere) objavljeni na njihovom sajtu.

foto: Shutterstock

Na spisku se navodi da radnja za održavanje i popravku računara "Hronos kompjuters" iz Vranja nije isplaćivala naknade zarade, kao i da nije dostavila obračun zarade/potvrde o godišnjim ostvarenim prihodima, dok se dodaje da "Stilos" iz Novog Sada nije isplaćivao zarade.

Iz firme iz Novog Sada kažu da od početka ove godine inspekcija nije postupala, kao i da je to verovatno prijava iz marta 2018. godine. Miroslav Stanojević, vlasnik kompanije "Hronos kompjuters" iz Vranja kaže da je to lažna prijava njegovog bivšeg kuma. - Njegova supruga je bila prijavljena kod mene da bi ostvarila neki prihod, hteo sam da mu učinim uslugu i iz najbolje namere sam nagrabusio. Ona je dobila sve, nisam je zakinuo ni za šta - rekao je on za Kurir i dodao da još uvek ne zna koje sankcije će da snosi, te da čeka da stigne rešenje o tome.

Brojke

172 prijave stigle Inspekciji rada 114 prijava je validno i postupak je u toku 2 firme su se našle na spisku poslodavaca koji su kršili zakon

Zoran Đorđević

NIKO NIJE IZNAD ZAKONA!

foto: Marina Lopičić

Ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević kazao je da je za njega i jedna prijava mnogo. Govoreći za RTS o slučaju porodilje Snežane Pešović, koja je tokom trudnoće poslodavcu davala novac za doprinose, on je naveo da to nije jedinstven slučaj i da postoje takvi slučajevi, kao i da ministarstvo ima dužnost da postupa u svakom od njih. - To je jedan od načina, pored prekršajnog i krivičnog gonjenja, da upoznamo medije i da vide da smo odlučni u borbi. I da niko nije iznad zakona i da svi zajedno stanemo u borbu protiv toga - naveo je on i dodao da će ministarstvo objavljivati spisak poslodavaca koji su kršili zakon u toj oblasti.

(Kurir.rs/Mina Branković/Foto: Profimedia, Shutterstock, Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track