POSLODAVCI DA ISPLATE ZARADE TRUDNICAMA I PORODILJAMA: Inspekcija utvrdila da su kršili prava radnika
Foto: Shutterstock

POSLODAVCI DA ISPLATE ZARADE TRUDNICAMA I PORODILJAMA: Inspekcija utvrdila da su kršili prava radnika

Društvo -

Oni podsećaju da su nakon inspekcijskog nadzora utvrđene nepravilnosti u oblasti neisplaćivanja naknada zarada i nedostavljanja obračuna zarade, zbog čega je protiv oba poslodavca podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka

Poslodavcima "Hronos komjuters" iz Vranja i "Stilos" iz Novog Sada, koji su se našli na stubu srama zbog kršenja prava trudnica i porodilja, naloženo je izvrše isplatu naknade zarade, a firmi iz Vranja, pored toga, da dostavi i obračun zarada, kažu u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja za Kurir.

Oni podsećaju da su nakon inspekcijskog nadzora utvrđene nepravilnosti u oblasti neisplaćivanja naknada zarada i nedostavljanja obračuna zarade, zbog čega je protiv oba poslodavca podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

foto: Shutterstock

Tri nedelje nakon početka rada besplatne linije za prijavu poslodavca koji trudnicama i porodiljama uskraćuju prava, imena ove dve firme objavljena su na sajtu resornog ministarstva, tj. na spisku poslodavaca kod kojih su utvrđene nepravilnosti u vezi sa ostvarivanjem prava po osnovu trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta.

- Zakonom o radu predviđena je novčana kazna od 800.000 do 2.000.000 dinara za poslodavca sa svojstvom pravnog lica i novčana kazna za odgovorno lice u pravnom licu od 50.000 do 150.000 dinara ako zaposlenom nije isplatio zaradu i ako zaposlenom nije dostavio obračun zarade.

Za isti prekršaj predviđena je novčana kazna za preduzetnika od 300.000 do 500.000 dinara - navode u resornom ministarstvu i dodaju da će prilikom sledećeg ažuriranja spiska biti objavljeni podaci o poslodavcima kod kojih su utvrđene nepravilnosti u vezi sa ostvarivanjem prava po osnovu trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta.

Kurir.rs/ M. B. Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja