Najnovije vesti

MINISTAR VULIN U POSETI FABRICI HELIKOPTERA: Dobijamo mi-35M, najbolji na svetu
Foto: MUP Srbije

Rostov na Donu

MINISTAR VULIN U POSETI FABRICI HELIKOPTERA: Dobijamo mi-35M, najbolji na svetu

Društvo

Ovo su leteći tenkovi i ovo su sredstva koja su u stanju da zaštite naš prostor i pojačaju borbenu gotovost naše zemlje, izjavio je ministar Vulin

Delegacija Ministarstva odbrane, predvođena ministrom Aleksandrom Vulinom, obišla je „Rostvertol“, fabriku za proizvodnju helikoptera „mi-35M“ u Rostovu na Donu.

Ministar Vulin sastao se s rukovodstvom vazduhoplovnog zavoda, prisustvovao statičkom prikazu četiri helikoptera „mi-35M“, koji će biti isporučeni Vojsci Srbije i demonstracionom letu.

- Zahvaljujući politici predsednika Vučića, zahvaljujući politici štednje i tome što naša zemlja konačno može da izdvaja za najnovija sredstva, mi imamo najbolje helikoptere na svetu. Oni nisu samo novi, oni su najbolji na svetu u svojoj klasi. To, naravno, prati i poboljšanje materijalnog položaja pilota, letačkog osoblja, sve ono što je predsednik Vučić kao vrhovni komandant naredio da se radi.

Vojska Srbije je dobila jednu potpuno novu sposobnost, nešto što dosad nismo mogli, i svi oni koji ove helikoptere zovu „Vučićevi leteći tenkovi“ jesu u pravu. Ovo jesu leteći tenkovi i ovo su sredstva koja su u stanju da zaštite naš prostor, koja su u stanju da pojačaju borbenu gotovost naše zemlje - izjavio je ministar Vulin.

Ministar je istakao da smo mi veoma ponosni na to, ali da niko ne treba da se plaši naoružavanja Srbije.

- Srbija će se naoružavati i opremati i dalje, sprovodiće vojnotehnički sporazum koji je postignut između predsednika Vučića i predsednika Putina, zbog čega smo veoma ponosni i zahvalni, ali ovo oružje nikada neće biti zloupotrebljeno. Ovo oružje služi samo u svrhu očuvanja mira i odvraćanja bilo koga ko misli da bi sa Srbijom trebalo razgovarati putem sile - rekao je ministar Vulin.

Posle susreta s pripadnicima Vojske Srbije koji se nalaze na obuci u Ruskoj Federaciji, ministar je rekao da se mi sada suočavamo s tehnikom koju prvi put imamo priliku da koristimo.

Major Dobrosav Drndarević, komandant 714. protivoklopne helikopterske eskadrile iz Kraljeva, govoreći o karakteristikama helikoptera „mi-35M“, istakao je da je razlika velika u odnosu na ono što su dosad imali i na čemu su do sada leteli.

- Jedna od tih razlika je i ta oprema helikoptera i sami instrumenti - sa analognog na digitalno. Druga razlika je u tome da dobijamo mnogo i u tehničkom i tehnološkom smislu i sada konačno imamo mogućnost da izvršavamo naše zadatke i ono za šta smo namenjeni, a to je borbena upotreba u dnevnim i noćnim uslovima i u složenim meteorološkim uslovima.

Dobijamo, takođe, i dodatni nivo zaštite jer je helikopter oklopljen - glavni sistemi, motor, rotor, kao i sama kabina i piloti su zaštićeni. Dobili smo, takođe, mogućnost da dejstvujemo na većim daljinama i da, tako kažem, dejstvujemo i danju i noću, jer helikopter raspolaže termovizijom, televizijom, opremljen je i naočarima za noćno letenje - ističe major Drndarević i dodaje da je s takvom opremom znatno olakšan posao pilota.

On je istakao da je helikopter prvenstveno namenjen za protivoklopnu borbu, ali i osposobljen za celu paletu drugih zadataka.

Kurir.rs / Foto: Mup Srbije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...