AUTORSKI TEKST DR DARKA TRIFUNOVIĆA: Ko je kriv za pad Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi
Foto: Dragana Udovičić

viši naučni saradnik, Univerzitet u Beogradu, Fakultet bezbednosti

AUTORSKI TEKST DR DARKA TRIFUNOVIĆA: Ko je kriv za pad Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi

Društvo -

Univerzitet u Beogradu je najprestižniji univerzitet jugoistočne Evrope. Međutim, već nekoliko godina primetan je pad rangiranosti koji je u velikoj meri u vezi sa objavljivanjem radova u prestižnim naučnim časopisima indeksiranim na SCI ili SSCI listi. Sva zvona za uzbunu zvone već nekoliko godina, ali izostala je reakcija upravo onih koji su i doveli do ovakve, u najmanju ruku, šokantne situacije, a upravo oni sad sopstvenu krivicu svaljuju na druge.

Univerzitet koji drži do sebe nikad ne bi dozvolio toliki pad rangiranosti. Nažalost, jedan od uzroka pada rangiranosti Univerziteta u Beogradu je i činjenica da su, pogotovu, fakulteti grupacije društveno-humanističkih nauka uspeli svojim različitim uticajima da zaobiđu obavezu pisanja radova u međunarodnim naučnim časopisima koja je nezaobilazna za napredovanje na Šangajskoj listi. Opšte je pravilo da svaki profesor mora da ima najmanje tri objavljena rada iz uže naučne oblasti da bi predavao na doktorskim studijama, kao i pet objavljenih radova, takođe iz uže naučne oblasti, da bi mogao da obavlja funkciju mentora. Ovo pravilo poodavno kao da ne važi na fakultetima društveno-humanističkih nauka. Tako da su, više godina unazad, mentori, članovi komisija, kao i predavači na doktorskim studijama lica koja ne ispunjavaju uslove, pa se svi doktorati stečeni kod njih mogu osporiti.

Na pojedinim fakultetima dekani i prodekani su predavači bez adekvatnih radova iz uže naučne oblasti koja je u skladu sa naslovom fakulteta ili studijskog programa. Predmeti se poveravaju licima koja nemaju niti jedan jedini rad iz oblasti koju predaju, pa takva lica jos pišu udžbenike bez prethodnih radova, što je poseban skandal nezabeležen u istoriji Univerziteta. Dekani uticajem moći dovode svoje „prijatelje“ na nastavničke pozicije, a mlad kadar sa objavljenim vrhunskim naučnim radovima se proganja i isteruje na ulicu.

Opisana piramida javašluka je jedan od osnovnih uzroka pada kvaliteta na UB. Na potezu je nadležno ministarstvo, koje mora hitno da prekine negativne procese, bez straha da će ih bilo ko optužiti za mešanje u rad i autonomiju Univerziteta, jer ozbiljnost ovakve situacije nalaže i ozbiljne mere.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track