ĐORĐEVIĆ POSETIO POVREĐENOG MALOLETNOG MIGRANTA: Nasilje je najgori oblik kršenja ljudskih prava
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Srbija primer kako se postupa sa migrantima

ĐORĐEVIĆ POSETIO POVREĐENOG MALOLETNOG MIGRANTA: Nasilje je najgori oblik kršenja ljudskih prava

Društvo -

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević posetio je maloletnog migranta u Centru za azil u Krnjači, koji je prilikom prelaska hrvatske granice od njihove pogranične policije pretrpeo teško nasilje.

Posle razgovora sa njim i svim nadležnima u centru ministar je istakao da najstrože osuđuje takvo postupanje koje predstavlja najgori oblik kršenja ljudskih prava, saopštilo je resorno ministarstvo.

Đorđević je zahvalio nadležnim institucijama u Srbiji koje su pružile pomoć ovom mladiću i istakao da je ovakvo nasilje nedopustiv čin protiv ljudskog dostojanstva i prava.

- Svaki vid nasilja je neprihvatljiv. Apelujemo na hrvatske vlasti da se prema migrantima ophode ljudski, da poštuju njihovo dostojanstvo i sva ljudska prava - rekao je Đorđević.

On je istakao da je Srbija prva zemlja na Balkanu koja je širom otvorila vrata migrantima i može da bude primer svima kako se postupa na civilizovan način.

- Oni ne zaslužuju da se prema njima bilo ko ophodi na ovako nehuman način. Maloletnom migrantu ćemo pružiti maksimalnu pomoć, već mu je dodeljen staratelj i voditelj slučaja. Želimo da se on u Srbiji oseća kao kod kuće, da bude u našoj zemlji koliko god mu to odgovara, da pohađa školu, uz mogućnost da ostvari sva prava koja mu pripadaju - rekao je ministar i dodao da veruje da će ovom mladiću bez obzira na sve teške trenutke, Srbija ostati u lepom sećanju.

Ministar je podsetio da je resor kojim rukovodi u aprilu prošle godine doneo Instrukciju o načinu postupanja centra za socijalni rad - organa starateljstva u realizaciji smeštaja maloletnih migranata/izbeglica bez pratnje.

Kako kaže, Srbija je dobila zahtev od Evropske Unije da tu Instrukciju dostavi kako bi je preveli i koristili u drugim zemljama koje su suočene sa ovim problemom.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track