Najnovije vesti

OTVORITE ARHIVE I NAĆI ĆETE INFORMACIJE O NESTALIMA! Odalović: Srbija ima najmanje informacija i o Oluji, i o Žutoj kući, srpska vojska i policija nisu bile prisutne
Foto: Tanjug/Rade Prelić

reagovanje

OTVORITE ARHIVE I NAĆI ĆETE INFORMACIJE O NESTALIMA! Odalović: Srbija ima najmanje informacija i o Oluji, i o Žutoj kući, srpska vojska i policija nisu bile prisutne

Društvo

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović, izjavio je danas da su mnoge arhive zatvorene, da u njima verovatno postoji dosta informacija i da bi situacija po pitanju potrage za nestalim licima bila značajno bolja kada bi sve države i međunarodne organizacije otvorile arhive.

- Zagreb je zatvorio svoje arhive, gde su arhive iz Prištine, Sarajeva, Haga, OEBS takođe... Postoje arhive koje nisu, ili su delimično otvorene, a u kojima verujem da postoji stahovito mnogo informacija, rekao je Odalović.

Govoreći o tome što se Priština protivi preuzimanju posmrtnih ostataka nekih porodica i predaju porodicama u Crnoj Gori, on je kazao da u ovom momentu u Prištini postoji unutrašnji haos i pozicioniranje za izbore.

- Tužilštvo koje obavlja istrage za zločine počinjene na KiM skrenulo je pažnju da neke istrage koje se vode, a jedna od njih je zona Drenica, ukazuju da se mogu očekivati prve optuznice, a tu je bio jedan od najtežih zločina, rekao je Odalović.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako je rekao, to je bila komandna zona Ramuša Haradinaja i njegove brigade.

- To je nešto što dodatno uznemirava ratnu kolaciju, a oni koji bi trebalo završe proces, to trenutno ne rade, rekao je Odalović.

Pre nekoliko meseci identifikovana su tela porodica Petrović i Šutaković.

- Verujem da ćemo tokom ove nedelje završiti priču, kako bi porodica Šutaković mogla da preuzme posmrtne ostatke, rekao je on.

Kako kaže, radna grupa koja je u kontiniitetu učestvovala u razrešenju sudbine preko 3.000 nestalih lica sa prostora KiM i dolazila je u situaciju da se ceo mehanizam dovodi u pitanju i da Međunarodna zajednica nema snage da poces sprovede do kraja i da Euleks nije završio svoj deo posla.

Radna grupa je kaže Odalović, dala mnogo zahteva na kojim lokacijama bi još trebalo da se pretražuje.

- Šta mi znamo o nestalima u Oluji, kad je srpska vojska i policija morala napustiti taj prostor, šta znamo o Žutoj kući što se dešavalo pod punim mandatom međunarodne misije, i pred njihovim očima, upitao je Odalović.

Nekadasnji šef Kordinacionog tela za KiM Nebojša Čović rekao je da međunardona zajednica želi da ovu temu "gurne pod tepih", zataška problem i minimizira zločine.

- Pod njihovim mandatom vojnim i civilnim dogodili su se najteži zločini na teritoriji KiM, ukazao je Čović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...