Najnovije vesti

EPILOG VRŠNJAČKOG NASILJA U BARAJEVU: Direktoru srednje škole preti smena, nije odmah prijavio šamaranje
Foto: screenshot

Kurir saznaje

EPILOG VRŠNJAČKOG NASILJA U BARAJEVU: Direktoru srednje škole preti smena, nije odmah prijavio šamaranje

Društvo

Stroga kontrola: Posle maltretiranja učenice u dvorištu Srednje škole Barajevo, o kojem je direktor Dobrivoje Jelić ćutao dva dana, Ministarstvo prosvete poslalo takozvani tim za nasilje

Direktoru Srednje škole Barajevo Dobrivoju Jeliću preti smena s tog mesta posle vršnjačkog nasilja koje se desilo u dvorištu te škole, a o kojem on nije obavestio nadležne dva dana, saznaje Kurir.

Prema našim informacijama iz odlično obaveštenih krugova bliskih Ministarstvu prosvete, nadležni su već u tu školu poslali tim za nasilje, a u slučaj se uključio i pomoćnik ministra za srednje obrazovanje.

foto: screenshot

„Stanje liči na pripito“

- Već je ustanovljeno da je direktor škole u Barajevu Dobrivoje Jelić dva dana prikrivao nasilje, kao i da škola ne poseduje takozvani tim za nasilje. Takođe, nadležni koji su razgovarali sa direktorom škole rekli su da je „on bio u stanju koje liči na pripito“. Zbog svega toga direktor će najverovatnije biti smenjen - navodi naš izvor i dodaje da nasilnim učenicama preti isključe iz škole pošto se na internetu pojavio snimak na kome se vidi kako se dve devojčice (14) u dvorištu Srednje škole u Barajevu iživljavaju nad trećom devojčicom i udaraju joj šamare. Navodno je sukob nastao jer je, kako na snimku tvrde, žrtva pričala kako je „devojčica u crnoj majici ku*va“.

Inače, juče se oglasila se i majka maltretirane devojčice, koja je priznala medijima da snimak nije mogla da gleda jer joj je, kako kaže, suviše teško. - Na snimku je moje dete. Ne mogu vam opisati kako se osećamo i koliko je sve ovo teško. Snimak nisam mogla da odgledam i neću moći. Preteško je - rekla je potresena majka i zahvaljuje svima koji su osudili nasilje i stali u odbranu njenog deteta. - Zahvalna sam svima koji su ovo objavili da se konačno stane na put vršnjačkom nasilju, a posebno policiji, koja je u kratkom periodu reagovala. Svi su zgroženi snimkom, i nasilnici će biti kažnjeni kako zaslužuju - poručila je ona.

Deca su okružena  agresijom... Aleksandra Janković
Deca su okružena agresijom... Aleksandra Jankovićfoto: Damir Dervišagić

Deca izložena agresiji

Na tom poslednjem snimku vršnjačkog nasilja primećuje se da vršnjaci nisu reagovali dok se devojčica tresla i plakala, što je, kako slučaj vidi psiholog Aleksandra Janković, posledica prevelike izloženosti dece scenama nasilja na internetu, televiziji... - Ona to usvajaju kao model ponašanja i onda nastane problem - prag tolerancije je snižen, nervoza je izraženija, a tako dolazi do ishitrenog sukoba - istakla je Jankovićeva i dodala da roditelji moraju biti primer svojoj deci i naučiti ih pravilnom ponašanju. Takođe, vratiti se onoj staroj „pametniji popušta“.

Horor

BROJNI SLUČAJEVI NASILJA

Podsetimo, mnogi slučajevi vršnjačkog dosad su zgranuli građane, kao što je to bio onaj u Bačkoj Topoli kada je majka dečaka Gregora za Kurir ispričala da njen sin godinama trpi nasilje u školi, toliko da je zadobio ozbiljnije povrede. Ili kada je grupa učenika šestog razreda pretila svom vršnjaku da će ga izbosti nožem. Poznat je i slučaj da su dečaka u Batajnici vršnjaci vezali za koš, polivali crvenom bojom, šutirali i tukli. Takođe, mediji su pisali i o slučaju u Leskovcu, kada 25 đaka nije išlo u školu u znak bojkota prema nasilnom učeniku. Ipak, najtragičniji je slučaj malog Alekse, koji je sebi oduzeo život 10. maja 2011.

Kurir.rs/M. Vujović Foto: screnshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...