RUSKI AMBASADOR O LICEMERJU ZAPADA: Brine ih podela Kosova, a rasparčali  su Jugoslaviju
Foto: Beta/Slobodan Miljević

Jasan stav

RUSKI AMBASADOR O LICEMERJU ZAPADA: Brine ih podela Kosova, a rasparčali su Jugoslaviju

Politika -

Ocena: Rusija se ne zalaže za takvo rešenje, ali ono ne bi bilo presedan u Evropi. I bivša SFRJ je raščlanjena na sve moguće načine, podsetio je Aleksandar Bocan-Harčenko

Podela Kosova i Metohije ne bi bila presedan u Evropi, poručio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i podsetio na rasparčavanje bivše Jugoslavije.

Ruski ambasador je napomenuo da se Rusija ne zalaže za podelu Kosova, niti za bilo koju od varijanti rešavanja ovog pitanja.

Bez stolice u UN

- Bivša Jugoslavija je raščlanjena na sve moguće načine. I posle svega, ispada da presedan nije bio ni komadanje SFRJ, ni SRJ, ni same Srbije, a da bi podela Kosova bila presedan. Takve izjave zvuče čudno - izjavio je Bocan-Harčenko u intervjuu za Politiku.

Bivši ambasador Milisav Paić kaže za Kurir da je ova poruka ruskog ambasador nagoveštaj da bi Moskva mogla prihvatiti razgraničenje kao krajnje rešenje kosovskog pitanja, ali isključivo u okvirima Rezolucije UN 1244. - Pitanje je šta Srbija u razgraničenju dobija, a šta gubi. Rusima bi više odgovaralo rešenje koje bi se baziralo na Rezoluciji 1244, a to znači da bi to de fakto bilo unutrašnje razgraničenje, s tim da Priština ne bi mogla da dobije mesto u UN. Rezolucija 1244 podrazumeva rešenje problema koje bi obezbedilo najviši stepen autonomije KiM u okviru naših granica. Izjava Bocan-Harčenka praktično to znači - smatra naš sagovornik.

foto: Nemanja Nikolić

Dvojaki standardi

Prema oceni bivšeg šefa diplomatije Živadina Jovanovića, ambasador Rusije je ukazao na nedoslednost zapadne geopolitike. - Ne treba to nikako tumačiti kao zalaganje za podelu KiM, jer to nije ruska politika. Izjava Bocan-Harčenka je upozorenje na politiku dvostrukih standarda u najširem smislu. Sa najvišeg mesta smo čuli da je politika Moskve poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i rešavanje kosovskometohijskog statusa u skladu s Rezolucijom UN 1244, međunarodnim pravom i Ustavom Srbije - objašnjava Jovanović.

RAZGOVARALI: VUČIĆ ČESTITAO ROĐENDAN DMITRIJ MEDVEDEV USKORO U SRBIJI

foto: EPA

Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je juče rođendan premijeru Rusije Dmitriju Medvedevu, koji mu je u dugom i prijateljskom telefonskom razgovoru rekao da se raduje poseti Beogradu i zajedničkoj proslavi pobede nad fašizmom. Vučić je Medvedevu poželeo dobro zdravlje, ličnu sreću, kao i mnogo uspeha na odgovornoj dužnosti, na dobrobit Rusije i bratskog ruskog naroda, kao i dobrih odnosa dve zemlje. - Posebna nam je čast da nas posetite na dan kad obeležavamo 75-godišnjicu oslobođenja Beograda, da zajedno proslavimo dan kada su naši narodi, ujedinjeni u slobodarstvu, porazili zajedničkog neprijatelja - istakao je predsednik Vučić. Medvedev je naglasio da će nastaviti da radi na daljem razvoju saradnje Srbije i Rusije i da ugovara zajedničke projekte. Predsednik Srbije je kao rođendanski poklon ruskom premijeru poslao komplet knjiga o srpskom jeziku i književnosti, u prevodu na ruski, iz serije „Radovi o jeziku i književnosti“ u izdanju Filološkog fakulteta u Beogradu. Inače, oslobođenje Beograda se slavi 20. oktobra.

Bundestag

NEMAČKI LEVIČARI PODRŽALI ZEMANA

Inicijativa predsednika Češke Miloša Zemana o razmatranju ukidanja priznanja Kosova, kako piše prištinski Zeri, dobila je podršku levičarske stranke Linke u nemačkom Bundestagu. Portparolka partije Linke Žaklin Nastić izjavila je da je takozvano nezavisno Kosovo „uspostavljeno kršenjem međunarodnog prava i od strane kriminalaca“, navodi Zeri, prenosi Kosovo onlajn.

Kurir.rs/Ivana Kljajić Foto: Beta/Slobodan Miljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track