Najnovije vesti

DUŠAN KOVAČEVIĆ OPLEO PO OPOZICIJI, A EVO ŠTA MISLI O KOSOVU: Razbojnici vam nešto otmu, pa traže da priznate da je to njihovo, a da je vaše ono što vam još nisu ukrali
Foto: Dado Đilas

otvoreno rekao

DUŠAN KOVAČEVIĆ OPLEO PO OPOZICIJI, A EVO ŠTA MISLI O KOSOVU: Razbojnici vam nešto otmu, pa traže da priznate da je to njihovo, a da je vaše ono što vam još nisu ukrali

Društvo

Dramski pisac Dušan Kovačević ocenio je da je opozicija u Srbiji potrošila sve nade i živce građana u deset, dvanaest godina i ukazao na to zašto je nemoguće da opet pridobiju poverenje ljudi.

On je kazao da je sa ljudima iz opozicije proveo dvadeset godina.

"Znam ih dobro. Poznajem ih od vremena kada su išli u japankama na doček Nove godine. Dolazili su u Zvezdaru manje-više bez igde ičega, željni običnih stvari. Tokom devedesetih su prešli u velike revolucionare da bi sve, pre svega naše nade i naše živce, potrošili u tih neuspešnih deset, dvanaest godina", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, gledao je kako im nije dosta ničega.

"Gledao sam kako nekim ljudima nije bilo dosta da pune već prepune džepove, pa su jeli pare. I onda sam se setio one narodne izreke: Koga je gladan otac pravio, taj se leba nije najeo", rekao je Kovačević.

Govoreći o promeni vlasti 2012. godine, Kovačević je kazao da mu ti izbori na kojima je Srpska napredna stranka pobedila liče na fudbalsku utakmicu u kojoj su "sve golove dali igrči tima u žutim dresovima".

"Dva gola i tri autogola. A zašto su prošli tako i zašto se sad nalaze tu gde se nalaze, razlog je u tome što su poverovali da su igrači Brazila jer nose žute dresove. I da je dovoljno da istrče na teren bez priprema i ozbiljne strategije, ko ih vidi, pašće u nesvest i biće poražen", opisao je slikovito.

Govoreći o pitanju Kosova i Metohije, Kovačević je rekao da predlog "međusobnog priznavanja ne dolazi u obzir, jer je to ultimatum".

"Ja bih to ovako narodski preveo: razbojnici vam opljačkaju najvredniju imovinu, pa traže da im se prizna da je to što su opljačkali njihovo, a oni će zauzvrat da vam priznaju da je vaše ono što vam još nisu oteli. I hajde, nađi ti nekog normalnog u Srbiji koji će to da prihvati i potpiše", rekao je Kovačević.

Kovačević je dodao i da je protiv onih koji u Srbiji priželjkuju građanski rat, a takve je opisao kao one koje "valja vakcinisati protiv besnila, jer su očigledno šetali po mrazu sa mokrom glavom".

"Ovoj zemlji je već dosta pogibija ljudi na putevima, u porodičnim zločnima, samoubistvima, odumiranju stanovništva, po mržnji koja nas zlokobno okružuje i koja se sve češće pominje kao 'zaleđeni rat'. Znači rat je spreman u zamrzivaču ili frizu i mogao bi da se podgreje jednog dana za doručak ili doručak deci pred odlazak u školu", rekao je on.

Dodaje i da onome ko pominje i priželjkuje rat i bilo koje rešenje balkanske krize nataj način želi sve najgore.

Osvrnuo se i na stanje u srpskom društvu za koje je ocenio da je preplavljeno mržnjom.

"Kad upalite televizor, vidite ili čujete reči od kojih vam je muka: uvrede, psovke, pretnje, napade, ranjene, kukaste krstove i svastike, čujete zveckanje oružjem i pozivanje na osvetu od pre trideset ili stotinu godina. Normalan čovek - a sve je manje takvih jer se zaraza širi, ćuti, trpi i moli Boga da se sutrašnji dan ne pretvori u Dugo putovanje u noć", zaključio je on.

(Kurir.rs/Blic)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...