NADLEŽNI NALOŽILI PORODILIŠTIMA: Ne prikupljajte krv iz pupčane vrpce
Foto: Shutterstock

Oštro

NADLEŽNI NALOŽILI PORODILIŠTIMA: Ne prikupljajte krv iz pupčane vrpce

Društvo -

Medicina: Firma „Kriosejv“ iz Švajcarske, u kojoj su i mnogi građani Srbije čuvali matične ćelije, izgubila je licencu za rad

Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja obavestila je direktore svih zdravstvenih ustanova da do dobijanja zvaničnog obaveštenja o statusu kompanije „Kriosejv Srbija“, koja je izgubila licencu za rad - stave van snage sklopljene ugovore o čuvanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika.

Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja, Uprava za biomedicinu naložila je kompaniji „Kriosejv Srbija“ da obustavi sklapanje novih ugovora, kao i da obustavi sve aktivnosti u vezi sa postupkom izvoza matičnih ćelija, a na osnovu ugovora koji su sklopljeni sa strankama, a još nisu stigli na realizaciju. Kompanija „Kriosejv Srbija“, prema predviđenoj proceduri, dostavljala je svojim klijentima i Upravi za biomedicinu potvrde o adekvatnom skladištenju jedinica krvi iz pupčane vrpce, nakon dobijanja potvrde od banke u koju su upućene.

Da podsetimo, švajcarskoj kompaniji „Kriosejv“, u kojoj su, između ostalog, i roditelji iz Srbije čuvali matične ćelije, ministarstvo zdravlja te zemlje oduzelo je licencu za rad. Time su se mnogobrojni roditelji iz Srbije koji su uložili desetine hiljade evra u čuvanje matičnih ćelija našli pred ogromnim problemom kada je ova kompanija prodata poljskoj firmi. Pored toga što roditelji nisu znali da su njihove matične ćelije i lični podaci prebačeni u Poljsku, oni se sada nalaze u problemu jer nisu ni u kakvom pravnom odnosu sa bankom matičnih ćelija „Famikord“.

Kurir.rs/J. P. Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track