TURSKI TOK KREĆE KROZ SRBIJU: Potrošači u našoj zemlji imaće uredno snabdevanje gasom! Pogledajte kuda će proći kroz Srbiju!
Foto: EPA/Jens Buettner

BUGARSKI SUD REŠIO PROBLEM NAŠEG GASOVODA

TURSKI TOK KREĆE KROZ SRBIJU: Potrošači u našoj zemlji imaće uredno snabdevanje gasom! Pogledajte kuda će proći kroz Srbiju!

Društvo -

Napokon: Zastoj u realizaciji međunarodnog projekta konačno je otklonjen i izgradnja će biti nastavljena, a kad posao bude završen, naša zemlja dobiće uredno snabdevanje gasom

Zastoj u izgradnji gasovoda Turski tok u Bugarskoj zbog sudskog spora koji je vođen u toj zemlji konačno je uklonjen, pa će saudijska kompanija „Arkad“ moći da nastavi da radi na realizaciji tog projekta.

On će, kad bude bio završen, potrošačima u Srbiji omogućiti uredno snabdevanje gasom.

Naime, Vrhovni sud Bugarske odbio je žalbu na odluku Komisije za zaštitu konkurencije o izboru „Arkada“ za podizvođača radova na deonici magistralnog gasovoda Turski tok kroz Bugarsku, što faktički znači da tu firmu više ništa ne sprečava da počne s gradnjom.

foto: Kurir

Odluka

Izgradnja Turskog toka kroz Srbiju, od granice s Bugarskom kod Zaječara do granice s Mađarskom kod Horgoša, u dužini od 403 kilometra, uveliko teče i, prema planu, trebalo bi da bude gotova do 18. decembra.

A da li će gas poteći Turskim tokom u planiranom roku, zasad je teško prognozirati jer to, kako ističe Ljubinko Savić, stručnjak Privredne komore Srbije za energetiku, zavisi od izvođača radova u Bugarskoj.

2 milijarde kubika je godišnja potrošnja gasa u Srbiji

Zavisimo od Bugara

- Dobra je vest po nas što se radovi na izgradnji gasovoda u Bugarskoj nastavljaju jer smo to priželjkivali. Dinamika izgradnje kroz tu zemlju je stvar tamošnje operative. Njihova deonica je kraća nego naša i ako ne bude gotova u roku, onda bi bar mogla da bude produžena za vreme koje se čekalo na početak gradnje. Možemo da se nadamo da će Bugarska ubrzati napore da se gasovod što pre završi jer je to ekonomski isplativo i svaki dan koji se čeka i prolongira donosi gubitke svima - objašnjava Savić i podseća da će gasovod, osim što će doneti prihode od tranzitnih taksa, uticati na opšti privredni rast u Srbiji.

Podsetimo, izgradnja gasovoda kroz Bugarsku trebalo je da počne još u julu, kako bi do kraja godine u blizini granice sa Srbijom kod Zaječara bio spojen s gasovodom koji Srbija uveliko gradi.

Takse MILIONI EVRA

Podsetimo, vlasnik magistralnog gasovoda kojim će se gas iz Rusije do Srbije dopremati preko Turske i Bugarske je srpsko-ruska firma „Gastrans“. Samo od tranzitnih taksa na isporuku gasa susedima na godišnjem nivou Srbija bi trebalo da zarađuje oko 50 miliona evra.

Kurir.rs/Slavica Tomčić Foto: EPA/Jens Buettner

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track