85 godina

EKSKLUZIVNO IZ MARSELJA! Obeležena godišnjica atentata na Kralja Aleksandra Prvog! KURIR TV

Društvo -

Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina, boravili su u Marselju povodom osamdeset pete godišnjice od tragične pogibije kralja Aleksandra I i Luja Bartua, ministra spoljnih poslova Francuske.

Obeležavanju godišnjice prisustvovao je i ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđеvić i delegacija Udruženja „Kraljevina Srbija“ sa 50 članova koju je predvodio predsednik Saša Šušić.

1 / 18 Foto: Ministarstvo rada boračkih i socijalnih pitanja

Prestolonaslednik Aleksandar, ministar Đorđević i gospodin Šušić položili su cveće kod spomen ploče na samom mestu ubistva Kralja Aleksandra i ministra Bartua.

Događaju je prisustvovala i ambasadorka Srbije u Parizu Nataša Marić, kao i državna sekretarka ministarstva vojske Francuske Ženevjev Darajsek.

Potom su delegacije Srbije i Francuske uz intoniranje himne dve zemlje položile venac na zajednički spomenik srpsko-francuskog prijateljstva.

U zgradi Prefakture, gde je prema istorijskim podacima preminuo kralj Aleksandar Prvi nakon atentata priređen je svečani prijem na kome su se prisutnima obratili prestolonaslednik Aleksandar i ministar Đorđević.

"Da bismo pokazali pravo mesto koje, u istoriji i među ljudima dobre volje pripada ljudima kakvi su bili Kralj Aleksandar od Jugoslavije i pokojni ministar Luj Bartu! Za ispunjenje tog zadatka, biće dovoljno da najpre i stalno jačamo prijateljstvo između naših dveju zemalja, kao i saradnju u okviru Međunarodne organizacije za frankofoniju, gde je moja zemlja nedavno izabrana za pridruženog člana", rekao je između ostalog prestolonaslednik Aleksandar na francuskom jeziku.

Ministar Đorđević se na srpskom jeziku zahvalio domaćinima i istakao da je ubistvom kralja Aleksandra i ministra Bartua pucano u Srbiju i Francusku, ali da su dve zemlje bile i ostale u prijateljskim odnosima.

Događaj je protekao uz bezbednosne policijske mere, a vredno je pomena da je ovo prvi put da je organizovana grupa iz Srbije došla na godišnjicu atentata na kralja Aleksandra u Marselju.

(Kurir.rs / Kristina Džoković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track