VELIKI PISAC, ZA SRBE I VELIKI ČOVEK! Vulin čestitao Handkeu dobijanje Nobelove nagrade: Vrlina, kao i voda, uvek nekako nađu svoj put
Foto: EPA, Beta

nobelova nagrada za kniževnost

VELIKI PISAC, ZA SRBE I VELIKI ČOVEK! Vulin čestitao Handkeu dobijanje Nobelove nagrade: Vrlina, kao i voda, uvek nekako nađu svoj put

Društvo -

Zapad će Vas videti kao velikog pisca, Srbi tu neće imati šta da kažu, jer pre nego što su Vas čitali, Srbi su Vas videli kao velikog čoveka, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin u čestitki Peteru Handkeu, povodom dobijene ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.

- Malo je nagrada u koje se uložilo više, a vratile su manje. Nobelov komitet nagradu je naređenim izborima učinio, po pravilu, najavom godišnje politike velikih i simbolom godišnje poslušnosti malih. A pošto svako pravilo ima svoje izuzetke, vest da ste Vi postali dobitnik Nobelove nagrade za književnost, potvrdila je da vrlina, kao i voda, uvek nekako nađu svoj put i da borba za pravo na slobodu i izbor nije ni rešena, ni uzaludna, navodi Vulin u čestitki.

foto: Tanjug Rade Prelic

Srpski ministar odbrane, dalje, piše:

- Ne znam da li će istine koje ste govorili o zločinima nad Srbima sada biti manje napadane i osuđivane, ali znam da Vama Nobelova nagrada nije bila potrebna da bi istinu rekli i zbog nje stradali. Svet će u Vama, sa pravom, videti pobednika, a Srbi sa ne manjim pravom, saborca koji im nije dao da budu poraženi. Zapad će Vas videti kao velikog pisca, Srbi tu neće imati šta da kažu, jer pre nego što su Vas čitali, Srbi su Vas videli kao velikog čoveka.

Vulin je Handkeu poručio da je od velikih dobio nagradu za književnost, a od Srba nagradu za ljudskost.

- Od moćnih ste dobili nagradu za pripovedačku veštinu, od Srba nagradu za hrabrost. Od bogatih ste dobili nagradu za jasnoću misli, od Srba nagradu za saučešće u patnji. Dragi nobelovče, izaberite koje su vam nagrade vrednije i draže, navodi se u Vulinovoj čestitki.

Pravda nije u potpunosti izgubljena: Dodik čestitao Handkeu

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je austrijskom piscu Peteru Handkeu na Nobelovoj nagradi za književnost, ističući da je priznanje koje je dobio dokaz da pravda nije u potpunosti izgubljena.

- Vi i Vaše sveukupno uticajno književno delo ste tu nagradu i zaslužili, ocenio je Dodik navodeći da su svi građani Republike Srpske sa oduševljenjem primili tu vest.

- Posebna osećanja i poštovanje prema Vama, pored književnog dela, gajimo kao velikom pravedniku današnjice i velikom prijatelju Srba i Srbije, koji se, kada su mnogi u svetu ćutali, glasno usprotivio NATO bombardovanju Srba u BiH i Srbiji, naglasio je Dodik u čestitki.

Srpski član Predsedništva BiH zahvalio je Handkeu na beskompromisnim stavovima, kao čoveku koji iznad svega poštuje istinu za koju se uvijek borio, posebno kada je reč o srpskom narodu.

- Zahvaljujemo Vam još jednom na razumevanju koje ste pokazali zastupajući pravedne srpske interese i hvala na Vašoj divnoj literaturi. Nobelova nagrada koju ste dobili dokaz je da pravda nije u potpunosti izgubljena. Primite još jednom moje i čestitke svih građana Republike Srpske, naveo je Dodik u čestitki.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track