ALARM ĆE SE UKLJUČIVATI KADA NEKO ZAPALI STRNJIKU: Sve će se odvijati preko satelita, a evo šta još nikako nećete smeti da radite u njivi
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

ministar poljoprivrede potvrdio

ALARM ĆE SE UKLJUČIVATI KADA NEKO ZAPALI STRNJIKU: Sve će se odvijati preko satelita, a evo šta još nikako nećete smeti da radite u njivi

Društvo -

Muškarac (75) iz sela Parta, nadomak Vršca, preminuo je na njivi pre tri dana, dok je pokušavao da ugasi požar koji je izazvala nepoznata osoba na njivi pored njegove, najverovatnije paleći strnjiku.

Naime, on je otišao do svog imanja nadomak sela da proveri stanje zemljišta, kada je ugledao kako se požar nekontrolisanom brzinom širi i ide ka njegovom.

Kada je stigao do svog imanja, vatra je već zahvatila veći deo zemljišta, a nesrećni čovek se nagutao dima. Prema nezvaničnim informacijama komšije su odmah reagovale, a ekipa Hitne pomoći je brzo stigla na mesto nesreće. Čovek je iz Parte je prevezen u Beograd, ali je tokom vožnje preminuo.

Ministarstvo poljoprivrede i institut Biosens, u saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom, razvijaju i testiraju platformu kojom će moći da otkriva požare na poljoprivrednim zemljištima širom Srbije.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je istakao da se ovaj sistem testira i da će preko satelita moći da se pronađu oni koji pale strnjiku na poljoprivrednim zemljištima.

- Naš institut Biosens je razvio platformu da može da identifikuje svaki požar na svakoj parceli u realnom vremenu. Ne možemo da u svakom trenutku vidimo izvršioca, ali možemo da ga poistovetimo sa parcelom, naveo je ministar Nedimović.

foto: Beta / Milan Obradocvić

Dodaje da se sistem trenutno testira na prostoru Vojvodine i da su rezultati koji su zabeleženi od 9. do 19. oktobra poražavajući.

Prema njegovim rečima, u jednoj lokalnoj samoupravi u srednjem Banatu bilo je 950 zapaljenih parcela, a u Rumi, Pećincima i Sremskoj Mitrovici ukupno je bilo skoro hiljadu paljenja njiva.

Ministar Nedimović napominje da će u sistem biti uključeni i poljočuvari.

- Uvezaćemo ovaj sistem i alarmiraćemo automatski poljočuvare kada se pojavi indikacija na požar, u kratkom vremenskom intervalu će da se zacrveni parcela i oni će dobiti tu informaciju, moći da odu na lice mesta i uhvate počinioce, istakao je Branislav Nedimović.

Ljudi će se do kraja ove godine samo obaveštavati o tome da se zna da su palili parcele, a kako je naveo ministar Nedimović, od sledeće godine, kada sistem bude potpuno zaokružen, ići će se korak dalje.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja