Najnovije vesti

Posle 4 godine od otmice i više od 3 godine od presude turskog suda

KURIR TV UŽIVO! OTETA DECA SLAVICE BURMAZOVIĆ SLETELA U BEOGRAD: Pogledajte, prve slike i zagrljaj presrećne majke sa decom na aerodromu! USPEH SRPSKE DIPLOMATIJE

Društvo

Posle višegodišnjeg upornog rada srpske diplomatije, deca su se jutros vratila majci Slavici Burmazović u Srbiju, koja ih je nešto posle 10 časova dočekala na aerodromu "Nikola Tesla"

BEOGRAD - Oteta maloletna deca Slavice Burmazović od jutros su konačno na tlu rodne Srbije!

1 / 19 Foto: Kurir TV

Majka ih je od jutros čekala na aerodromu, a avion je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" sleteo ranije, nešto posle 10 časova. Njihov prvi susret, pun emocija, suza i radosti, dogodio se kada su deca posle neophodnih procedura izašla iz lifta direktno u VIP salon u kojem ih je dočekala majka Slavica sa najstarijim sinom iz prvog braka. 

POGLEDAJTE PRVI ZAGRLJAJ MAJKE SLAVICE SA DECOM 

foto: Printskrin/Prva

Na pitanje kako se sada oseća, Slavica je drhtavim glasom jedva prozborila da je uzbuđena, a nekoliko trenutaka kasnije dodala je i, pošto se posle zagrljaja sa svojim mališanima na trenutak pribrala, da je danas najsrećnija mama na svetu.

Slavica se zahvalila ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću i našem ambasadoru u Teheranu Draganu Todoroviću koji su se maksimalno angažovali da se oteta deca konačno vrate majci u Srbiju. Ministar Dačić je na aerodromu dao kratku izjavu i pre svega zahvalio iranskom ministru spoljnih poslova koji mu je čvrsto obećao da će ta stvar biti rešena, te izrazio zadovoljstvo da je posle 4 godine muka ovo konačno rešeno. 

Dačić je i za Slavičinog malog sina rekao da voli da se slika i da je prava zvezda, a onda dodao i da deca nisu imala ni dokumenta, ni izlazne vize iz Irana, te da je zbog toga Vlada Srbije bila spremna i da pošalje avion po troje Slavičine dece, ali da je ipak sve rešeno na kraju tako da su deca doputovala redovnim letom u pratnji ambasadora.

foto: TV Kurir Printscreen

Dačić je izrazio zadovoljstvo što je država Srbija pokazala da brine o svojim građanima gde god da se nalaze i da je spremna da pomogne. 

foto: Kurir TV

Slavičina deca danas imaju 13,12 i 7 godina, a Slavica ih nije videla skoro četiri godine. Prvih tri i po godine deca su provela u Turskoj, a zatim je otac sa njima prebegao u Iran kako bi izbegao pravosnažnu presudu turskog suda prema kojoj je bio dužan da decu vrati majci u Srbiju.

Slavica je uoči samog sletanja aviona dala kratku izjavu na aerodromu u kojoj je rekla da se zahvaljuje medijima koji su sve ove godine bili uz nju, a pre svih šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću i ambasadoru Srbije u Teheranu Todoroviću u čijoj su se pratnji deca jutros vratila u Srbiju.

Slavica nije mogla rečima da opiše kako se oseća i sve vreme je drhtala očekujući dve ćerkice i sinčića koje nije videla skoro četiri godine.

- Ne mogu rečima da opišem svoje emocije, nadam se da nijedna majka neće doživeti ovo što sam ja doživela - rekla je Slavica.

foto: Kurir TV

Ona je sve ove godine, samo kad je to dozvoljavao njen bivši muž i pod njegovim strogim nadzorom, komunicirala sa decom putem društvenih mreža. Deca su je često zvala i krišom, čim bi im se ukazala prilika da dođu do telefona.

foto: Facebook Printscreen

Posle četiri godine od otmice i više od tri godine od pravosnažne presude turskog suda, na osnovu dogovora ministra Ivice Dačića i ministra inostranih poslova Irana Mohamada Zarifa, deci je omogućeno da se vrate majci Slavici Burmazović.  

foto: Printscreen Facebook

Podsetimo, bivši suprug Slavice Burmazović, inače turski državljanin, odveo je troje dece bez majčine dozvole 2015. godine u Tursku i otad traje njena agonija i borba da decu vrati kući, u Srbiju. 

foto: Printscreen Facebook

Podsetimo, deca su se jutros vratila u Srbiju u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova, a doveo ih je ambasador Srbije u Iranu Dragan Todorović.

foto: Kurir TV

Podsetimo, ministar Dačić je 24. oktobra u Bakuu o tom slučaju razgovarao sa kolegom iz Irana Mohamadom Zarifom koji je tada obećao da će se lično angažovati da se vrate oteta deca Slavice Burmazović koja se nalaze u Iranu.

Prvostepenom presudom suda deca su u martu 2016. godine vraćena majci, ali je otac, uprkos zabrani, napustio teritoriju Turske i otišao u Iran.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...