JEDNOGLASNA ODLUKA: Odbor usvojio predlog zakona o nestalim bebama u načelu
Foto: Profimedia

UPUĆEN U PARLAMENT NA RAZMATRANJE

JEDNOGLASNA ODLUKA: Odbor usvojio predlog zakona o nestalim bebama u načelu

Društvo -

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu jednoglasno je danas u načelu usvojio Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta i uputio ga parlamentu na razmatranje.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je na sednici odbora da je reč o predlogu zakona koji se niz godina nalazio u fazi pripreme i usaglašavanja.

"Osim toga što prilazi ovoj materiji na jedan efektivan i sprovodljiv način, kako bi se taj društveno-socijalan problem pokušao privesti kakvom takvom kraju, predlog zakona nosi sa sobom i veliki značaj zbog stave Komiteta ministara Saveta Evrope o neophodnosti njegovog usvajanja", rekao je Backović.

foto: Beta/Miloš Miškov

Prema njegovim rečima, predlog zakona je više puta išao na javnu raspravu i sa domaćom stručnom javnošću, kao i sa Komitetom.

Više od 2.000 roditelja u Srbiji, okupljenih u udruženjima, traži istinu o bebama rođenim pre dve, tri i više decenija jer ni tela dece, ni prateću dokumentaciju, posebno umrlice, mnogi od njih nikada nisu dobili.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track