PREGLEDI BEZ ZDRAVSTVENE KNJIŽICE U DOMU VOJSKE SRBIJE: Počeo dvodnevni Festival zdravlja
Foto: Kurir

kontrole i saveti lekara

PREGLEDI BEZ ZDRAVSTVENE KNJIŽICE U DOMU VOJSKE SRBIJE: Počeo dvodnevni Festival zdravlja

Društvo -

Dvodnevni jesenji "Festival zdravlja" počeo je danas u Domu Vojske u Beogradu, a u okviru festivala posetioci će moći bez zdravstvene knjižice i čekanja da provere svoje zdravlje i posavetuju se sa lekarima.

Građani na festivalu mogu da provere nivo šećera u krvi i krvnog pritiska, gustinu kostiju, pulsnu oksimetriju (kontrola procenta kiseonika u krvi), odrede zdravlje rožnjače očiju, bodi mas indeks i nivo uhranjenosti.

Takođe, mogu da obave pregled vida i zuba, izmere hidrataciju kože, testiraju se na demenciju, anksioznost i depresiju, provere rizik za pojavu dijabetesa, konsultuju se sa farmaceutima oko propisanih terapija...

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović istakla je da su na festival pre 10 godina dolazili uglavnom stariji sugrađani po savet, a da je danas sve više mladih.

- Prevencija bolesti je suština jakih i dobrih zdravstvenih sistema i boljeg zdravlja nacije, rekla je ministarka i dodala da je u prethodnim godinama kroz festival prošlo 350.000 ljudi.

foto: Shutterstock

Ona je navela da građani danas u Domu Vojske Srbije mogu da obave brojne preventivne preglede , ali i da deca donesu svoje igračke kod lekara i tako razbiju strah od "belih mantila".

- Sve su to poruke koje znače da čovek koji ima zdravlje ima nadu, onaj koji ima nadu ima sve, navela je ona.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić naglasio je da je prevencija najvažnija u zdravstvu i da ogromna posećenost festivala prethodnih godina govori koliko je ta tema važna za Beograđane.

Navodi da je posebno važno za njega kao lekara, ali kao gradonačelnika da se kod mališana razbije strag od "belih mantila" i da su o tome posebno vodili računa u Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj.

- Grad Beograd vodi računa o zdravlju svojih građana. Ove godine smo duplo više novca izdvojili za zdravstvo preko Sekretarijata za zdravlje. Sledeće godine, iako će primarna zdravstvena zaštita (domovi zdravlja) preći na nivo Republike, takođe ćemo još više novca izdvojiti, jer smatramo da je važno zdravlje Beograđana bez obzira ko vodi taj sektor, istakao je gradonačelnik.

foto: Shutterstock Mens Health

Za humani doprinos na polju brige o zdravlju građana Srbije priznanja su dobili profesor dr Danica Grujičić, medicinska sestra Vesna Imbronjev i Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka "Nurdor".

Povodom jubilarnog 20. festivala prikazana je izložba fotografija "20 festivala u 20 slika", a organizovana je i Zona sporta i rekreacije.

Organizovana su i akreditovana predavanja za zdravstvene radnike na temu pravilne ishrane i kardiovaskularnih bolesti, dok je za mališane organizovan "Holi dečiji kutak" i "Bolnica za medvediće", gde deca mogu da donesu omiljene igračke na "preglede", da razgovaraju sa medicinarima i razbiju strah od "belih mantila". Na manifestaciji učestvuju domovi zdravlja, državne i privatne ordinacije, bolnice i apoteke, farmaceutske kuće, fitnes, velnes i banjski centri, udruženja pacijenata, svi oni koji se bave zdravom ishranom i kozmetikom.

Vrata Doma Vojske Srbije biće otvorena za posetioce oba dana festivala od 10 do 20 sati.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track